HeatWork åpner frosne stikkrenner

Jernbaneverket Banedivisjon Nord, Statens segvesen, Mesta og Narvik Kommune skal kommende vinter teste ut et nyutvikledsystem for effektiv tining av is i stikkrenner, kulverter og overvannsystemer.

Konseptet er utviklet av HeatWork og kalles Ice Guard Systems.

Sammen HeatWork i Narvik skal disse etatene teste ut metoden på sine anlegg. Problemet med frosne stikkrenner er stort. Et kostnadseffektivt og enkelt system kan gi store besparelser.

Systemet skal testes i ulike miljøer. Erfaringene vil blant annet gi svar på den mest effektive metode for praktisk etablering av systemet i slike anlegg. System og metode er søkt patentbeskyttet.

Store skader sist vinter
For Statens vegvesen Region Nord, Jernbaneverket Banedivisjon Nord og Narvik kommune snakker vi om kostnader beregnet siste vinter til mange 10-talls millioner kroner. For Norge som helhet dreier det seg trolig om 100-talls millioner kroner. I tillegg kommer betydelige samfunnsmessige kostnader som følge av stengte transportveier, forsinkelser og tapt verdiskapning.

Svært lovende prosjekt
Det nye systemet ser lovende og kan i fremtiden ha stor betydning for de utfordringer disse etatene har slitt med gjennom mange år. Den tradisjonelle løsningen på problemet er bruk av steam, som både er arbeidskrevende og har sine begrensninger. Den nye metoden går ut på å montere permanente systemer med lang levetid, som tiner is og åpner vannveiene enkelt og effektivt. Erfaring fra siste vinter med tusenvis av tette stikkrenner, gir tro på at denne metoden vil gi betydelig mindre ressursbruk og kostnader enn dagens løsninger.