Ingen klare alternativer til vegsalt

Ingen kjemikalier peker seg ut som et klart alternativ til natriumklorid (det stoffet som er mest vanlig å bruke som vegsalt), når det gjelder effekt på veg.

Det viser en litteraturstudie på alternative kjemikalier til salt og tilsetingsstoffer til salt som ViaNova Plan og Trafikk har gjort for Statens vegvesen. Studien omhandler bl.a. effekten kjemikalier og tilsetningsstoffer har på kjøre- og friksjonsforhold

Med alternative kjemikaler menes stoffer som kan benyttes som full erstatning for natriumklorid, mens med tilsetningsstoffer menes stoffer som tilsettes natriumklorid for å øke eller bedre effekten av det.

Organiske salter mindre effekt
Studien viser at andre kloridsalter kan ha samme eller litt bedre effekt enn natriumklorid, men de har samtidig de samme eller større negative effekter på miljø eller materialer.

- Skal et alternativt kjemikalie være et realistisk alternativ, må det ha en betydelig mindre negativ effekt på miljøet enn natriumklorid har, sier Kai Rune Lysbakken i Statens vegvesen

Når det gjelder organiske salter, formeater og acetater, ser de ut til å ha gjennomgående dårligere effekt på veg enn salt. Noen kjemikalier kan være aktuelle for videre undersøkelser. Dette gjelder for eksempel natriumformeat og kaliumformeat som i dag brukes på flyplasser.

Dokumentasjon mangler
Når det gjelder tilsetningsstoffer viser litteraturstudien at det mangler en god del dokumentasjon på effekten av slike stoffer. Det finnes få litteraturkilder på dette feltet og få vitenskapelig gjennomførte forsøk. Litteraturstudien viser at det trengs mer undersøkelser, og den gir ikke grunn til å kunne gå ut med anbefalinger på konkrete tilsetningsstoffer.

Må ses i sammenheng
- For å si noe om ulike kjemikaliers egnethet for bruk i vinterdriften må vi se kunnskapen i denne rapporten i sammenheng med bl.a. litteraturstudien Miljøkonsekvenser ved salting av veger, samt

kunnskap om ulike kjemikaliers effekt på materialer, for eksempel betong, og pris, sier Kai Rune Lysbakken i Statens vegvesen.