God miljøløsning for Sunnmøre

Statnett har nå sendt inn tilleggssøknad til NVE om alternativ trasé langs Hjørundfjorden, ny transformatorstasjon i Sykkylven, samt fjerning av ca. 60 km av dagens 132 kV-ledning på strekningen Ørsta-Sykkylven-Haugen.

Tilleggssøknaden er et ledd i Olje- og energidepartementets klagebehandling av Statnetts prosjekt, Ørskog-Fardal.

- Dette er et stort miljøtiltak, Statnett planlegger å investere 360 millioner kroner ekstra for å få en miljømessig bedre løsning på Sunnmøre, sier konserndirektør i Statnett Håkon Borgen.

 

- Statnett mener at løsningen som skisseres i denne tilleggssøknaden samlet sett er den beste miljømessige løsningen for Ørsta-Sykkylven og Ørskog. Statnett begrunner dette synet ut fra at mange husstander/fritidsboliger ikke lenger vil berøres av dagens 132 kV-ledning og man unngår en ekstra fjordkryssing over Hjørundfjorden, forklarer Borgen. Dermed blir det bare en trasé over både Hjørundfjorden, Sykkylvsfjorden og Storfjorden.

Fjerning av eksisterende nett er en rød tråd gjennom hele Ørskog-Fardal prosjektet. Hele prosjektet har en lengde på 285 km, ca. 170 km vil bli fjernet.

I klagebehandlingsprosessen ble Statnett også bedt om å utrede et sjøkabelalternativ på strekningen Store Standal – Ørskog.- Kabling av Store Standal – Ørskog gir fordeler primært til Sykkylven, mens ulempene med kabling (muffehus og kompenseringsanlegg) havner i Ørsta, sier Borgen.

- Nå håper vi at berørte grunn- og rettighetshavere og myndigheter gir sine vurderinger av ny transformatorstasjon i Sykkylven med fjerning av nett opp mot tidligere konsesjonsgitt løsning på strekningen Ørskog – Ørsta, avslutter Håkon Borgen.

Fakta om Ørskog-Fardal

Statnett søker å bygge en ny 420 kV-linje mellom Ørskog og Fardal for å sikre Midt-Norge en sterk strømforsyning og for å realisere ny småkraft og annen fornybar kraftproduksjon på Sunnmøre og i Sogn og Fjordane. Midt-Norge (Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal) har et energiunderskudd på ca. 8 TWh (terawatt timer) i et normalår. 8 TWh tilsvarer et årlig forbruk på 400.000 eneboliger med et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kWh per år. Når energiunderskuddet blir så stort, betyr det at det eksisterende nettet blir belastet hardere og faren for at en feil oppstår blir høyere. I Sogn og Fjordane og på Sunnmøre har ikke nettet lenger kapasitet til å ta inn ny kraftproduksjon. Det vil si at småkraftverk og annen ny fornybar energiproduksjon ikke vil bli realisert før man får bygget nye overføringslinjer. Bare i Sogn og Fjordane ligger det nå ca. 100 småkraftprosjekt på vent for behandling hos NVE.

* 285 km kraftledning med totalt ca 775 master

* Seks nye transformatorstasjoner (Sogndal, Høyanger, Moskog, Ålfoten, Ørsta og Sykkylven).

* Sanering av Fardal transformatorstasjon i Sogndal og fjerning av 170 km av eksisterende stålmastledninger.

* Investeringskostnad: 3250 MNOK

* Berører 15 kommuner: Ørskog, Sykkylven, Ørsta, Volda, Eid, Bremanger, Flora, Naustdal, Førde, Jølster, Gaular, Høyanger, Balestrand, Leikanger og Sogndal.

* Ved byggestart høsten 2011 så kan byggingen ferdigstilles 2015.

* I arbeidet med utredningen av alternative løsninger mellom Ørskog og Ørsta, ble følgende utredningsarbeider, helt eller delvis, satt bort til eksterne konsulenter:

Kabelutredning Ørskog – Store Standal (Norconsult)

Landskap (Ask Rådgiving)

Friluftsliv, reiseliv og fritidsboliger (Sweco)

Landbruk (Multiconsult)

Biologisk mangfold (Miljøfaglig utredning AS)

Kulturminner og kulturmiljø (NIKU)