Kompis-Norge kan gi korrupsjon

Nok en gang havner Norge bak andre nordiske land på listen over de minst korrupte landene. Kanskje vi er for rause med «vennetjenester»?

 

Danmark, New Zealand og Singapore er de tre minst korrupte landene i verden, ifølge organisasjonen Transparency Internationals nye, globale oversikt.

Sverige og Finland er på en delt fjerdeplass, mens Norge er nest dårligst av de nordiske landene på 10. plass, etterfulgt av bankkriserammede Island.

– En forklaring på at vi henger etter andre nordiske land kan være at vi er et tett sammenvevd land. Korrupsjon på norsk heter kameraderi og vennetjenester, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge.

– Norge har også et regelverk som i større grad baserer seg på skjønn enn for eksempel i Sverige, legger hun til.

Men situasjonen er iallfall ikke verre enn før. Norge har tvert om rykket opp en plass, i fjor havnet vi på ellevteplass.

Pengestøtte

Årsrapporten fra TI ble presentert i organisasjonens hovedkvarter i Berlin tirsdag. Samme dag arrangerte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpen høring om offentlige energiselskapers pengestøtte til Senterpartiet, en støtte som var klart ulovlig.

– Jeg håper høringen bidrar til større oppmerksomhet om korrupsjonens risikosoner i det offentlige Norge. Slik pengestøtte undergraver demokratiet, og det er veldig bra at kontroll- og konstitusjonskomiteen tar dette på alvor, sier Slettemark til NTB.

Næringsliv

Korrupsjonsindeksen måler oppfatningen av korrupsjon i det offentlige i de forskjellige landene. Norsk næringslivs virksomhet i andre land er dermed ikke omfattet av denne målingen.

En undersøkelse Transparency International Norge gjennomførte i fjor avdekket slappe holdninger til korrupsjon blant Norges 25 største børsnoterte selskaper. Undersøkelsen viste blant annet at fem av børslokomotivene ikke nevnte korrupsjon i sitt verdigrunnlag, mens bare halvparten av selskapene offentliggjorde etisk regelverk på sine hjemmesider.

– Vi har dessverre ikke hatt anledning til å følge opp undersøkelsen, for å se om selskapene har skjerpet sin holdning til korrupsjon. Norske selskaper har et ansvar for etisk forretningsdrift og nulltoleranse mot korrupsjon uansett hvor i verden de operer, sier Slettemark.

Nordisk idyll

Det er 178 land på korrupsjonsindeksen. Og selv om Norge ligger dårlig an i Norden, er vi en ren idyll sammenlignet med landene på bunnen av lista: fattige og konfliktfylte Afghanistan, Burma og Somalia.

– Vi er privilegerte som lever i et land med gode verdier å forsvare, i stedet for dårlige å bekjempe, sier Slettemark.

Bedre og verre

I forhold til situasjonen i fjor har korrupsjonen blitt tydelig verre i europeiske land som Tsjekkia, Hellas, Ungarn og Italia, ifølge TI.

Utenfor Europa peker gruppen på landene Madagaskar, Niger og USA som land der korrupsjonen tydelig har økt.

I positiv retning trekker korrupsjonsbekjemperne fram utviklingen i Bhutan, Chile, Ecuador, Makedonia, Gambia, Haiti, Jamaica, Kuwait og Qatar.

Stormaktene USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia, de fem faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, befinner seg på henholdsvis 22., 78., 154., 25. og 20. plass.