Gratis BIM-dataverktøy til alle videregående skoler

Byggenæringens Landsforening (BNL) har inngått en avtale med Graphisoft Norge (GSN) som gir videregående skoler gratis tilgang til dataverktøyet ArchiCAD i 2010/2011 og 2011/2012.

Dataverktøyet passer spesielt for bygg- og anleggsteknikk og i teknologi og forskningslære, forteller Anita Tjelta, rådgiver rekruttering og utdanning i BNL.

Hva er BIM?
BIM (bygningsinformasjonsmodeller) er tredimensjonale modeller av bygg (og anlegg). Bruk av BIM i byggenæringen innebærer at informasjonen digitaliseres. ArchiCAD er ett slikt BIM-verktøy. Arkitektene utvikler bygningsmodeller i ArchiCAD. Modellene kan deretter berikes med mer detaljert informasjon som ingeniørene trenger, og videre med informasjon entreprenørene og de utførende har behov for. Foreløpig brukes BIM mest av arkitekter og prosjekterende. Etter hvert vil papirtegninger ute på byggeplassen suppleres (og erstattes?) av tredimensjonale modeller på en dataskjerm.

Hvorfor BIM?
Bruk av bygningsinformasjonsmodeller vil bidra til bedre informasjonsutveksling mellom de ulike yrkesgruppene som er involvert når et bygg planlegges og bygges. BIM vil redusere prosjekterings- og produksjonsfeil i byggenæringen. BIM vil også gjøre drift og vedlikehold av ferdige bygg enklere.

Hvorfor BIM i videregående skole?
Med dataverktøyet vi nå tilbyr de videregående skolene, kan elevene tegne bygg, snu og vende på dem, se 2D-tegninger, romløsninger og 3D-visualiseringer, møblere byggene, bevege seg rundt i dem (på skjermen), beregne materialforbruk, energiforbruk osv. ArchiCAD er tilpasset norsk måte å prosjektere på og inkluderer ferdige innstillinger for veggelementer, dekker, tak, vinduer, dører etc. med maler basert på Norsk Standard. Man er derfor sikret at man fra starten av prosjekterer i en 3D-modell som er BIM.

- Arbeid med BIM er spennende og lærerikt for elevene, og det er viktig for byggenæringen at framtidige medarbeidere kjenner denne teknologien, sier Tjelta..

Bruk penger på kurs for lærere
BNLs avtale med Graphisoft gir alle videregående skoler gratis lisenser til skolens maskiner. Lisensen kan installeres på så mange maskiner som ønskelig, med samme lisensnummer.

- Graphisoft holder til i Oslo og arrangerer kurs der, men kan også stille med kursinstruktør andre steder. Lærere betaler halv kursavgift. BNL oppfordrer skolene til å bruke de sparte lisenspengene til kurs for lærerne, avslutter Tjelta.