Jentetrio vant Statsbygg-pris

For en masteroppgave om et over hundre år gammelt trehus på Gløshaugen i Trondheim, gikk Statsbyggs studentpris til Lene Marie Kværness fra Folldal, Lillian Sve Rokseth fra Rissa og Kristin Fines Ygre fra Hønefoss.

Statsbyggs pris for fremragende arkitektur deles nå ut for sjette gang ved NTNUs Fakultet for arkitektur og billedkunst. Prisens formål er å stimulere til eksperimentelle og nyskapende studier av arkitektur blant fremtidige generasjoner av arkitekter. Prisen gis til ett eller flere studentprosjekt på masternivå for særlig nyskapende og vel gjennomført prosjektarbeid.

Sjekk
Vinneren av prisen mottar 15.000 kroner.

- I evalueringen blir det lagt vekt på kvalitet og formmessig klarhet - med tanke på identitet, praktisk brukbarhet og estetisk verdi. Prosjektarbeid hvor integrering av miljøhensyn, energieffektive løsninger og universell utforming kommer til uttrykk på en god måte, vil også kunne skåre høyt, sier fungerende leder av faglig ressurssenter i Statsbygg, Siw-Hege Gundersen.

Juryens vurderte totalt 30 prosjekter og følgende sju oppgaver vekket spesiell interesse: ”Trondheim Agropolis”, ”Sun tese - et fremtidsrettet bygg på Bryne”, ”Øya psykiatrisenter”, ”Thingvalla teller”, ”Bok- og blueshus”, ”Arkipunktur” og ”Off. Grid”

"Thingvalla teller”
Av disse var det ” Thingvalla teller” ført i pennen av Lene Marie Kværness, Lillian Sve Rokseth og Kristin Fines Ygre som juryen mente utmerket seg mest.

Om oppgaven sier juryen:
”Vinneroppgaven utmerker seg som særlig aktuell og velgjennomført. Gjennom metodisk utprøving og evaluering har studentene forsøkt å finne balansepunktet mellom bevaring og brukbarhet. Dette for et samfunn og en tid der estetikk, miljø og energiøkonomi er høyt prioritert. Studieobjektet som er valgt, et trehus fra 1890, ligger i lokalmiljøet på Gløshaugen i Trondheim og har vært godt tilgjengelig for studentene, men det begrenser ikke overføringsverdien til mange av Norges eldre og ikke fullt så gamle hus. Besvarelsen er særlig systematisk og godt gjennomført med et falkeblikk over kompleksiteten i feltet. Studentene har i imponerende grad vist vilje og evne til å søke kunnskap i yttergrensene og utenfor eget fagområde. Registreringer, analyser og metodestudier er grundig utført og veldokumentert. Gjennom omfattende alternativsstudier er konsekvenser for kulturhistorisk verdi, miljø og bygningens livsløp grundig og svært godt belyst."

Juryen har bestått av arkitektene Axel Kristoffersen og Lise Larsen, begge fra Statsbygg.