Suksess for Innkjøpsforum

NIMA Trøndelag arrangerte den 18. oktober Innkjøpsforum 2010, og aldri før har så mange deltakere vært med på arrangementet.

- Det ble kjempesuksess også denne gangen og da med 167 navn på deltakerlisten, noe som er ”all time high” på antall deltakere siden Trøndelagsavdelingen startet opp med ”Innkjøpsforum” i 1997, står det i en melding fra arrangøren.

Arrangementskomiteen er også svært godt fornøyde med at det blant konferansedeltakerne er mange ”gjengangere” fra år til år og at fag-, kunnskaps- og stillingsnivået på deltakerne ligger på et meget høyt nivå.

De fremmøtte representerte hele byggvarebransjen i Trøndelag samt mange beslutningstakere i Midt-Norsk næringsliv generelt.

Også i år var arrangementet lagt til Lerkendal Stadion/Rosenborg Arena, et flott lokale for denne type arrangementer.

Det å få til gode, innholdsrike og vel planlagte arrangementer er noe NIMA Trøndelag har vært kjent for i mange år og nå har også ”Innkjøpsforum” helt klart gått inn i denne positive rekken av gode tradisjonsarrangementer.

Årets arrangement var det syvende i rekken og så langt det beste.

Rød tråd
Årets ”Innkjøpsforum” hadde ”Involvering, omdømme, logistikk, kommunikasjon og markedsmakt” som hovedtema og også denne gangen et meget varierende program med velvalgte foredragsholdere fra hver sitt fagfelt.

Også denne gangen var det ”en rød tråd” i gjennomføringen samtidig som det var lagt opp til mange korte og intensive foredrag noe som deltakerne tydeligvis var godt fornøyde med.

Om årets foredragsholdere var det kun en ting å si, alle var hentet fra ”øverste hylle” og pratet utrolig engasjerende og innholdsrikt godt.

En av initiativtakerne til arrangementet, innkjøpssjef Oddvar Kr. Karlsen fra Veidekke Entreprenør AS i Trondheim, sa bl.a. i sitt innledningsforedrag at all form for kjøp og salg dreier seg grovt sett om to ting, kommunikasjon og relasjonsbygging mellom mennesker.

Han nevnte også den ”World Wide” finanskrisen vi i flere år har vært gjennom og sa at selv om vi ennå ikke er friskmeldte fra denne krisen så er likevel optimismen tilbake for fullt i norsk næringsliv.

Han avsluttet med å si at selv om ”Innkjøpsforum” i utgangspunktet er en innkjøpskonferanse så er et godt slagord å ta med seg i hverdagen: ”Vi har ikke noe valg, vi er alle i salg”.

Årets byggsamling
”Innkjøpsforum 2010” var for en stor del rettet mot bygg- og anleggsbransjen og enkelte gikk så langt som å kalle dette for ”Årets byggsamling” i Trøndelag.

Her kunne man treffe produsenter, leverandører, forhandlere, kunder og konkurrenter i en god miks.

Innledningsvis orienterte generalsekretær Lena Frøyland Larsson i NIMA Forbund om foreningens aktiviteter og kunne bl.a. fortelle at Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk er verdens eldste innkjøpsorganisasjon, grunnlagt i 1915 og Trondheimsavdelingen i 1961.

Første ordinære foredragsholder var adm. direktør Merethe Storødegård i NHO / Trondheim.

Hun tok for seg næringslivet i Trøndelagsregionen og da med status og muligheter.

En av de ting hun nevnte var at næringslivets og kommune-Norges største utfordring på sikt var å skaffe kompetente folk.

En annen sak hun tok for seg var ”Hvorfor miljøkrav” og hva som skal til for få til et Trøndelag i et grønnere Europa.

Dermed ”var listen lagt” for resten av konferansen.

Miljøbygget
Neste foredragsholder var prosjektleder Torgeir Wiig i Veidekke Entreprenør AS i Trondheim.

Han hadde et meget interessant og fengende foredrag om at grensesprengende samarbeid kan gi enorme energigevinster.

Han tok utgangspunkt i Veidekkes eget prosjekt, ”Miljøbygget i Teknobyen”, et prosjekt som i 2009 ble tildelt både ”Betongprisen” og prisen for ”Årets Bygg”.

Dette var et prosjekt hvor fra dag en, alle har bidratt med sin kompetanse og hvor det har vært et enormt engasjement og stor entusiasme

Takket være energismart bygging ved involverende planlegging har man på dette byggprosjektet oppnådd på simulert levert energi, 83 kWh/m2.

Wiig fortalte videre på en meget engasjerende måte om involverende planlegging, en videreutvikling av Lean Construction og ”trimmet bygging” hvor man setter fagarbeideren i sentrum.

St Olavs
Et av de tema som har vært med på alle arrangerte ”Innkjøpsforum” er det som startet med RiT 2000 og i dag heter St. Olavs Hospital, landsdelens største byggprosjekt gjennom mange år.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo hadde som tittel på sitt foredrag ”7 milliarder sykehuskroner. Er det nok til et godt helsetilbud i spesialtjenesten?”.

På en engasjerende måte pratet han om bedre pasientflyt, mer dagbehandling, mer poliklinikk, kortere liggetid og ikke minst større aktivitet, tilfredsstillende kvalitet og arbeidsmiljø.

Energiutfordringer
Nestemann på talerstolen var adm. direktør Jon Sandnes i EBA Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg.

Han snakket om norsk bygge- og anleggsnærings store utfordringer og kom spesielt inn på energi, klima og miljø og at Norge har ambisjoner som et foregangsland.

Også Sandnes kom inn på at det er stort potensial for å spare energi i bygg.

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS ga oss interessant informasjon om at det fortsatt er attraktivt å kjøpe borettslagsleiligheter og at boligsamvirke har lange tradisjoner i Norge.

Spesielt var det interessant å høre om suksesskriterier for brettslagsmodellen fremover i tid.

Tidligere suksesstrener og nåværende salgs- og organisasjonsdirektør Svein Tore Samdal i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge AS hadde prestasjonsutvikling i næringslivet som tema.

Han hadde flere interessante sammenligninger mellom toppidrett og næringsliv. Han snakket mye om ”best practise” og at de beste folka i Prestasjonsgrupper = Vinnerlaget.

Tidligere sjefsredaktør i Adresseavisen Gunnar Flikke var nok konferansens mest ”aktive foredragsholder” og trengte ikke mikrofon.

Han levde seg til de grader positivt inn i temaet: ”Mediamakt. Journalisten som venn og fiende”.

Flikke ga oss mange tankevekkere på de nye mediaportalene og konkluderte med nettopp det å være varsom på det som legges ut på nett. Det kan bli brukt mot deg ved senere anledninger.

Bemanning
Salgsdirektør for Norden Torstein Ravndal i Adecco AS snakket om at bemanningsbransjen tar markedsandeler, spesielt innenfor bygg og anlegg.

Han hadde flere interessante vinklinger på bemanningsinnleie generelt og ikke minst på et tema som er mye diskutert innenfor byggebransjen, dette med innleid utenlandsk arbeidskraft.

Adm. direktør Anne Kathrine Slungård i Ungt Entreprenørskap Norge tok for seg UE’s hovedbudskap, dette med å inspirere unge til å tenke nytt og til å skape verdier.

UE skal gi unge mennesker muligheter til å utvikle kreativitet, skaperglede og ikke minst tro på seg selv.

Siv.øk/cand.jur Christian Kjølaas fra HiSt holdt et meget følelsesladet foredrag om egne erfaringer fra krise og krisehåndtering.

Kjølaas var under bankkrisen på begynnelsen av 90-tallet konsernsjef i Fokus Bank og vet nok mer enn de aller fleste om dette tema, noe han helt klart fikk frem i sitt meget interessante foredrag.

Bl.a. tok han frem en læresetning når det gjelder kriser: ”Det ser aldri så ille ut som det egentlig er”.

Adm. direktør Vegard Kulset i Uno-X Gruppen AS fortalte på en interessant måte om Reitans oppkjøp og restrukturering av Hydro Texaco.

At Reitan-gruppen før restruktureringsprosessen startet var eier av Hydro Texaco var noe de færreste visste.

Motivasjon
Selve konferansedelen sluttet med et motivasjonsforedrag av Øyvind Hammer.

Han er utrolig både inspirerende og morsom å høre på og har et budskap til oss alle og ikke minst, han snakker om noe vi alle kjenner oss igjen på fra hverdagslivet.

En meget lydhør forsamling fikk med seg hans hovedbudskap: ” Å være motivert er en fantastisk følelse”.

Nytt av året med ”Innkjøpsforum 2010” var at det mellom siste foredragsholder og konferansemiddagen var lagt inn en minikonsert med Frode Alnæs.

Dette viste seg å være full klaff.

Gitaristen og entertaineren var i sitt ess og skapte hurtig en topp førmiddagsstemning.

En av konsertens høydepunkter var da Frode fikk ”uventet sangbesøk” av en av de kvinnelige konferansedeltakerne. Sammen var de uten øving, fantastikk gode og applausen var deretter.

Helt topp underholdning for oss tilhørere.

Dagen ble avsluttet med relasjonsmiddag og skalldyrsuppe og indrefilet med tilhørende viner på meny.

Hver av deltakerne fikk ved middagen utdelt en deltakergave, et trykk utført av den kjente Trondheimskunstneren Anya Magnussen. Dette var like populært som ved tidligere ”Innkjøpsforum” og hun var denne gangen selv tilstede for å dele ut gavene samt fortelle om ”bakgrunnsstory’n” for denne nye billedserien som heter ” Cuba”.

Hele taffelet ble som vanlig godt regissert av kveldens toastmaster, rådmann Michael Momyr.

Som arrangementskonklusjon er det kun å si; topp foredragsholdere, stort deltakerantall, ja ganske enkelt kjempesuksess fra første til siste foredragsholder gjennomført i god NIMA Trøndelagstradisjon og som vanlig godt ledet av distribusjonssjef i Nidar AS, Sveinung Berg.