Større kommuner må til

Det er helt nødvendig at vi får en kraftig reduksjon i antall kommuner i Norge. Hvor mange innbyggere en kommune skal ha for å være bærekraftig, er selvsagt en sak som kan diskuteres. Vi synes at det forslaget stortingsrepresentant Håkon Haugli (AP) har kommet med om at en kommune i regelen bør ha 20 000 innbyggere, kan være et greit utgangspunkt.

 

I dag har gjennomsnittet av de 430 norske kommuner 4 000 innbyggere, men mange kommune har langt færre innbyggere enn det. Da sier det seg selv at slike kommuner ikke kan gi befolkningen den service de trenger og fortjener.

Vi er enig med Haugli i at utgangspunktet for kommunesammenslåinger er å definere hva som er kommunenes lovbestemte oppgaver. Selvsagt kan det være store regionale forskjeller – og det finnes helt opplagt kommuner som kan fungere selv om de ikke har 20 000 innbyggere. Interkommunalt samarbeid kan også løse mye, men et slikt samarbeid løser ikke alt. Vi må bruke alle skattekroner mest mulig effektivt, og det gjør vi ikke med dagens kommunestruktur.

Mange steder i Norge er det i de siste årene bygget en rekke veier, tunneler og broer som har gjort at kommunikasjonsmønsteret er et helt annet enn hva som var tilfelle da dagens kommunestruktur ble lagt.

Det at Senterpartiet stiller kabinettspørsmål i en slik sak, synes vi er utrolig dumt. På denne måten er partiet på vei til å sette seg totalt utenfor i det politiske landskap.