Steng frosten ute og unngå vannskade

Vann er den vanligste årsaken til skader på hus, og nordmenn har åpenbart litt for lite vannskrekk.

Vannskadestatistikken peker nemlig én vei; oppover. Nå når frosten er tilbake er det på tide å stenge vannet ute. Og hvorfor ikke se over VVS-installasjoner generelt i huset når du først er i gang?

Flere råd finner du på www.skikkeligrørlegger.no.

1. Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv).

2. Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu.

3. Hold temperaturen over 10˚c i oppholdsrom når du reiser bort.

4. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør ettersom disse kan etse på rørene.

5. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lett å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftnøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig.

6. Kjøkkenet er ikke et våtrom, og har som regel ikke sluk. Det betyr at du må ta spesielle forholdsregler for å unngå vannskader. Side-by-side kjøleskap og kaffemaskiner skal ha

ha montert automatisk vannstoppventil og følere.

7. På tide å skifte vannslanger på vaske- og/eller oppvaskemaskinen? Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstenging.

8. Glem for all del ikke hytta. Også der bør vannledninger tømmes. De mest omfattende vannskadene skjer der vann står og renner over tid uten at det oppdages.