Venter ingen renteendring nå

Det er ikke ventet at Norges Bank rører renten når sentralbanken har årets nest siste rentemøte onsdag.

 

De fleste økonomene tror ikke det blir noen renteøkning før godt ut i neste år. Dermed har sentralbanksjef Svein Gjedrem etter alt å dømme for lengst foretatt sin siste renteendring. Han går av ved årsskiftet, og fredag ble nåværende direktør i Statistisk sentralbyrå, Øyvind Olsen utnevnt som etterfølger.

Det er ikke ventet at personskiftet vil bety noe for sentralbankens vurderinger av renten framover.

2 prosent

Siste renteøkning ble gjort i mai i år da styringsrenten ble satt opp til 2 prosent. Der blir den trolig liggende enda noen måneder.

– Vi tror ikke det blir noen ny renteøkning før neste år. Trolig kommer det en økning i mars eller mai, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Ny prognose

Han viser til at tall for den økonomiske utvikling som er lagt fram i den senere tid ikke gir noe økt grunnlag for renteøkning på denne siden av årsskiftet.

Norges Bank kommer også med årets tredje og siste pengepolitiske rapport onsdag. Der legger sentralbanken fram sin prognose for den framtidige renteutviklingen.

Aamdal antar at prognosen vil bli senket med 20 punkter i forhold til den forrige rapporten, som kom i juni. Det betyr at renten vil holde seg lav lengre.

Laver prisvekst

Både Aamdal og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets legger vekt på at inflasjonen er lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn.

– Dessuten blir rentene internasjonalt liggende lave lengre enn tidligere antatt. Norges Bank vil ikke la forskjellen til renten hos våre handelspartnere bli for stor. Lavere inflasjon hjemme og lavere renter ute vil bidra til å trekke ned renteprognosen sammenlignet med prognosen i juni, sier Bruce.

Han antar at sentralbanken vil holde styringsrenten rolig fram til mai neste år. Da vil det bli en økning fulgt av en ny økning i september. Deretter kommer neste endring i 2012.