Frykter økt strømeksport vil koste dyrt

Økt eksport av norsk energi til Europa kan bli et tapsprosjekt som skattebetalerne må betale, sier Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.

Han mener regjeringen burde løse problemene i det norske kraftmarkedet før det legges planer for en kabelforbindelse til Tyskland.

– Det er et paradoks at regjeringen planlegger å legge kabel til Tyskland før det er orden på kraftsituasjonen i Hordaland og Midt-Norge. Regjeringen burde bruke noen flere kalorier enn den gjør på å sikre strømforsyningen til regionene, sier Frps klima- og energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Han har ingen tro på at en strømkabel til Tyskland vil gagne norske strømkunder med mindre nettkapasiteten bedres og betydelige mengder ny kraft – også gasskraft – bygges ut.

– Jeg er i utgangspunktet positiv til å selge strøm til EU, men da må vi bygge ut de billige prosjektene og ikke de dyre. Når regjeringen er mer opptatt av havvindmøller enn ny vannkraft, kan strømeksporten bli svært kostbar for norske skattebetalere, sier han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiste fredag til Bonn i Tyskland for å diskutere energisamarbeid med den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle. Kabelforbindelser er blant temaene for møtet.