Norges beste rørleggerlærling

Norges beste rørleggerlærling heter Bjørn Øyvind Kronstad og kommer fra Buskerud.

- Dette er veldig moro! sier den glade seierherren, som i tillegg til Norgesmestertittelen, kan smykke seg med karakteren bestått meget godt på Svenneprøven. Bjørn Øyvind jobber til daglig i Hurum Rør AS.

Sammen med fire andre kandidater har Bjørn Øyvind denne uken konkurrert under Yrkes-NM på Lillehammer. I tillegg til å delta i NM har rørleggerkandidatene avlagt svenneprøven live foran publikum. Samtlige kandidater bestod og kan nå smykke seg med fagbrevet. Rørleggerfagets kandidater bestod av fire gutter på 20 år og ei jente på 21 år. De kommer fra Trondheim, Bryne, Lillehammer, Molde og altså vinneren Bjørn Øyvind Kronstad fra Sætre.

- Jeg konkurrerte med fire utrolig dyktige deltakere, og det gjør at det smaker ekstra godt med seier, sier Bjørn Øyvind. I dag besøker Norgesmesteren VVS-dagene på Lillestrøm, men han har likevel rukket å bli gjort stas på av bedriften han jobber i. - Jeg ble møtt med norske flagg i morges, det er veldig hyggelig!

I en høytidelig avslutningsseremoni torsdag ettermiddag, delte kunnskapsminister Kristin Halvorsen ut medaljer til vinnerne i de 28 konkurransefagene. Halvorsen benyttet også sjansen til å besøke standen i løpet av konkurransedagene. Utover det offisielle programmet, arrangerte støtteapparatet rundt rørleggerfaget en egen seremoni med utdeling av Svennebrev og premier.

De fem rørleggerlærlingene har siden søndag jobbet med den utdelte oppgaven: bygg et varmeanlegg og et sanitæranlegg etter plantegning . Deltakerne fikk utdelt hver sin tomme stand, verktøy, nødvendig materiell, samt plantegninger av oppgaven.

Det har vært livlig i hallen og ungdommene har hatt lange, intense dager for å rekke alt arbeid som skulle avsluttes innen fristen. Det har, i følge ungdommene, vært en utfordring å jobbe foran publikum, men dette har de tatt på strak arm og de lærte raskt å stenge omverdenen ute slik at de kunne fokusere på oppgaven.

Kronstad bekrefter at det har vært hektisk, men sier at det har vært verdt det: - Det har vært veldig spennende å få være med på et slikt opplegg, oppgaven var spennende og arrangørene har gjort en god jobb. Støtteapparatet fra NRL fortjener ros for den fantastiske jobben de har gjort i løpet av uka. Vi har blitt tatt godt vare på hele veien, både i form av oppmuntring, mat og veiledning, skryter Bjørn Øyvind. Også hovedarrangøren, WorldSkills Norway, er fornøyde med arrangementet. - Dette har vært et fantastisk mesterskap med verdige vinnere i alle fag. Vi er stolte av de dyktige deltakerne som er med på å heve statusen til yrkesfagene, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange.

Fra 1. november venter en ny og spennende mulighet for Bjørn Øyvind. Da reiser han til Argentina for å jobbe som rørlegger under byggingen av et nytt hotell og konferansesenter.

Sølv til fire De øvrige deltakerne kom på delt andreplass. Det var vanskelig å skille mellom oppgavene og siden alle bestod svenneprøven, var det hyggelig å kunne dele ut fire stykk sølvmedaljer.

Tor Arne Dalum fra Ole Sivertsen AS i Trondheim er fornøyd med deltakelsen. - Det har vært kjempeartig å være med på dette, men det er litt godt det er over nå.

Linda Vestersjø Vargervik fra Bryne Rør AS, sier hun gjerne hadde blitt med igjen. - Dette er en kjempemulighet å få lov til å være med på og jeg vil anbefale alle som får muligheten ved neste mesterskap til å takke ja til å bli med å konkurrere.

Hans Ivar Vangen fra Jørstad AS på Lillehammer, synes det har vært en god opplevelse. - Jeg var litt stressa i begynnelsen, men etter hvert begynte jeg å få tak på oppgaven og venne meg til publikum, og da følte jeg at jeg kom inn i en god rytme.

Kjetil Meringdal fra Molde VVS, er svært begeistret. - Det har rett og slett vært helt supert å være med på dette, jeg kunne ikke vært mer fornøyd! Kjetil benytter også sjansen til å anbefale alle som har mulighet til å være med på lignende konkurranser.

Alle de fire sølvmedaljevinnerne har blitt tatt godt i mot av bedriften og gleder seg til å feire ordentlig og ikke minst få slappet av litt etter en hektisk konkurranseperiode.