Fare for mer svart virksomhet

I et felles brev fra BNL og Fellesforbundet advares det meget sterkt mot å endre revisjonsplikten for mindre selskaper.

I sin bestreben etter å forenkle regelverket for næringslivet, er det kommet forslag om å sløyfe revisjonsplikten for mindre selskaper. Dette er selvsagt en god tanke, men ulempene er i følge BNL og Fellesforbundet betydelige.

I brevet heter det:

Revisjonsplikten er viktig i arbeidet for seriøsitet i byggenæringen

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) er sterkt i mot en fjerning av revisjonsplikten for små selskap. Det vil gjøre det lettere å være useriøs i en næring som fra før sliter med for mange useriøse aktører.

Det å fjerne revisjonsplikten handler i mindre grad om forenkling, men mer om reduserte kostnader. Denne reduserte kostnaden kan komme til å vise seg å bli dyr for folk som velger å bruke håndverkere som ikke har økonomien i orden og hvor kontrollen svekkes.

Myndighetene må sammen med næringens aktører satse på virkemidler som fremmer seriøsitet, framfor tiltak som virker motsatt. Regjeringen må derfor opprettholde revisjonsplikten for små selskap.

Det er av og til konflikt mellom å arbeide for seriøsitet i næringslivet og samtidig for forenklinger. En av konfliktene er at man ut fra forenklingshensyn ønsker å fjerne revisjonsplikten for små foretak, mens man i byggenæringen som er preget av mange små useriøse konkurrenter, ønsker å opprettholde revisjonsplikten.

I en næring der useriøse aktører er et problem, vil fjerning av revisjonsplikten bidra til at disse aktørene vil kunne operere enklere. Det som forsterker utfordringene for byggenæringen, er at det heller ikke finnes tilstrekkelige etableringsterskler for å starte opp virksomhet, spesielt rettet mot forbrukermarkedet. I få andre næringer er konsekvensene for kundene så store. I forbrukermarkedet er kjøp av hus og oppussing/ renovering av hjemmet en livsinvestering hvor det kan få store konsekvenser om man engasjerer useriøse bedrifter. Useriøse bedrifter får større spillerom om revisjonsplikten forsvinner.

Oppslag i media viser stadig at useriøse foretak har påført forbrukere store økonomiske tap. For å motvirke dette, har den seriøse delen av næringen bidratt bl.a. til å frikjøpe standardkontrakter som forbrukerne kan bruke når de inngår avtaler med håndverkere. Det er dessuten opprettet en egen klagenemnd for forbrukere som bruker organiserte bedrifter. Dette har styrket forbrukernes rettigheter. Forslaget om å fjerne revisjonsplikten oppfattes av næringen som en ”håndsrekning” til de useriøse.

Generelt mener vi at samfunnet som helhet er tjent med at aksjeselskaper i alle størrelser er underlagt revisjonsplikt. Samfunnet har behov for innsyn og kontroll. Nytten av revisjon for eiere, ansatte, offentlige myndigheter og kreditorer, mener vi overstiger kostnaden revisjonen påfører de revisjonspliktige. Skatte- og avgiftsunndragelser og økonomisk kriminalitet skjer også i mindre bedrifter. Revisjonsplikten bidrar til å skape en økt trygghet for økonomisk ryddighet og har betydning for å sikre bl. a. avvikling av useriøse bedrifter.

Fellesforbundet og BNL vil så sterkt vi kan oppfordre Regjeringen til å opprettholde revisjonsplikten for alle bedrifter i byggenæringen.

Vennlig hilsen

 

Ketil Lyng   Arve Bakke

Byggenæringens landsforening/Fellesforbundet

Kopi: partigruppene på Stortinget