Ber om energisatsing i eksisterende bygg

I sitt innspill til Energi- og miljøkomiteen om neste års budsjett ber BNL om økt satsing på energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse.

BNL ber Stortinget gjøre endringer på følgende områder:

Økt satsing på energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse

Den eksisterende bygningsmassen står for 40 % av den stasjonære energibruken i Norge. Det ligger derfor et stort potensiale i energieffektivisering i den eksisterende bygningsmassen.

På bakgrunn av Regjeringens uttalte målsetninger, etterlyser BNL en offensiv på dette viktige området i statsbudsjettet for 2011.

Regjeringen har hatt fokus på dette temaet i lengre tid. I mars 2009 satte Regjeringen v/OED ned et eget lavenergiutvalg som la frem sin rapport i juni 2009. I oktober 2009 varslet Regjeringen v/KRD at det ville bli nedsatt et utvalg, Arnstadutvalget, med representanter fra myndigheter, byggenæringen og miljøbevegelsen for å utarbeide forslag til en handlingsplan for energieffektivisering i bygg. Arnstadutvalget la frem sin rapport i august 2010. Vinteren 2010 ble Klimakur framlagt.

I alle rapportene presenteres konkrete forslag for hvordan det kan spares 10 TWh pr år innen 2020, som er i tråd med Regjeringens egne ambisjoner. Et sentralt forslag er tilskuddsordninger til energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse. Det er viktig å merke seg at mer enn 8 av de nevnte 10 TWh må spares i eksisterende bygg, noe som betyr at innstramming av byggeforskrifter for nybygg ikke løser utfordringen. Det er ikke mulig å nå målet uten vesentlig opptrapping av energieffektiviseringstakten i eksisterende bygg og boliger. Arnstadutvalget anslo at tilskuddet måtte være størrelsesorden 1,4 til 2 mrd kr pr år frem mot 2020 for å utløse 10 TWh.

I budsjettfremlegget fra KRD finner vi følgende formulering om Regjeringens oppfølging av Arnstadutvalgets rapport:

”Rapporten vil bli vurdert i arbeidet med å skjerpe kravene til energieffektivisering i byggsektoren fram mot 2020 og forslag fra gruppa vil bli drøftet nærmere i stortingsmeldingen om bygningspolitikken.”

Stortingsmeldingen om bygningspolitikk vil ifølge Regjeringen ikke bli lagt frem for Stortinget før høsten 2011. BNL håper at dette ikke innebærer at den varslede satsningen legges på is frem til fremleggelsen. I så fall vil det bli betydelig vanskeligere å nå målene for energieffektivisering.

BNL legger fram forslag overfor og Energi- og miljøkomiteen:

• BNL foreslår at Enova i sitt tildelingsbrev får mandat til å utforme en tilskuddordning rettet mot energieffektivisering i små prosjekter som eksisterende boliger og mindre bygg. Hele 67 % av bygningsmassen er boliger, og uten tiltak i dette store segmentet er det umulig å nå målet om å spare 10 TWh i bygg i 2020. I dag er det ikke tilstrekkelige tilskuddsordninger i Enova til energieffektivisering i denne type mindre bygninger (kun energiomlegging og styring). Utforming av tilskuddssystemet bør gjøres i samarbeide med representanter for byggeiere og byggenæringen. For å komme raskt i gang foreslår BNL at Enova gir tilskudd til byggeiere som vil skifte til passivhusvinduer, noe som er forholdsvis ukomplisert og virkningsfullt.

• Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om tilskuddsordning i forbindelse Revidert nasjonalbudsjett 2011, og som gjør det mulig å realisere energieffektiviseringspotensialet i den eksisterende bygningsmassen, med spesiell fokus på boliger og mindre bygg.