Tilpass farten etter forholdene

- Sørg for å ha gode vinterdekk, hold god avstand og tilpass farten etter forholdene. Det er oppfordringen fra så vel Statens vegvesen som brøytemannskapene nå når vinteren står for døra.

Enkelte områder på Østlandet har allerede hatt besøk av Kong Vinter, og høgereliggende strøk er for lengst dekket av et hvitt teppe. Når som helst kan snø og kulde føre til vanskelige kjøreforhold der du bor også. Den første snøen fører erfaringsmessig til utfordringer for alle trafikanter.

Flest ulykker tidlig på vinteren
Statistikken viser at det i vinterhalvåret er flest ulykker i overgangen høst-vinter.

- Man skal være forsiktig med å spekulere, men det kan virke som om vi trenger tid på oss til å justere både fart og kjørevaner til vinterforhold, sier avdelingsdirektør Arild J. Evensen i Statens vegvesen.

De mest trafikkerte vegene brøytes først
Det er Statens vegvesen som har ansvaret for vintervedlikehold av riks- og fylkesveger. Selve jobben er det forskjellige entreprenører som utfører. Hovedregelen er at de viktigste og mest trafikkerte vegene tas først.

- Men selv om store ressurser settes inn vil det alltid ta litt tid før alle vegstrekninger er brøytet eller strødd. Brøytemannskapene kan ikke være ”over alt” på en gang. Derfor er det viktig å tilpasse kjøringen etter føret slik det faktisk er der du ferdes, og ikke etter slik du mener det burde vært, understreker Evensen.