Nå er det Cemex som gjelder

I en periode har Embra AS brukt Cemex som merkenavn men beholdt Embra som juridisk selskap. Fra nyttår fases Embra-navnet helt ut og det er Cemex som gjelder.

– Vi har tidligere benyttet Cemex som merkenavn, men nå fullfører er vi navneendringen helt ut, og blir Cemex AS. Endringen skjer formelt fra 1. jan 2011, forteller Jukka Hirsimäki, adm. direktør i Cemex. Det har ligget i kortene en periode at dette ville bli gjennomført, og nå var tiden inne både for selskapet i Norge og deres internasjonale eier.

– Det ligger ikke noen endring bak dette annet enn at det juridiske selskapet skifter navn samt at all intern- og ekstern kommunikasjon vil skje med Cemex-navnet. Men det vil fortsatt være de samme produktene vi tilbyr og de samme menneskene som jobber her, legger Hirsimäki til.

Startet i 1983
Selskapet har vært gjennom en spennende utvikling siden etableringen av Viking Cement i Stavanger høsten 1983. I 1991 kjøpte Embra AS, med Selvaag Gruppen i ryggen, aksjemajoriteten i Viking Cement AS og flyttet virksomheten til et nytt og moderne anlegg på Randaberg med 6.500 tonn lagerkapasitet. Samme år skiftet Viking Cement AS leverandør til Blue Circle Cement i England. Våren 1992 leverte Viking Cement AS den første sementen fra sitt nye moderne siloanlegg på Sjursøya i Oslo, og selskapet bygde seg sakte men sikkert oppover. På topp var de 25 ansatte på 1990-tallet. I 1998 solgte Selvaag Embra til den engelske giganten RMC, og sementen ble levert fra RMCs moderne fabrikk i Rüdersdorf, like utenfor Berlin. I 2005 kom Cemex på banen og kjøpte opp RMC, og Embra fulgte da med på lasset.

Stort konsern
Cemex er et gigantisk konsern innen sement, betong og tilslag. De er verdens største ferdigbetongprodusent, men er også store innen sement, tilslag og betongvarer. Totalt har konsernet 47 000 ansatte på verdensbasis og omsetter for 14,5 milliarder dollar.

Jukka Hirsimäki er ansvarlig for hele Cemex sin nordensatsing, og Norge ses på som strategisk viktig for fabrikken i Rüdersdorf.

– Vi har i dag en markedsandel på rundt 13 prosent i Norge, og dette tallet har vært noenlunde stabilt de senere årene, forteller markedssjef Thomas Jahren i Cemex. Både Jahren og Hirsimäki har vært i selskapet en årrekke, og kjenner det norske markedet godt.

I Norge har Cemex sin styrke på Sør-Vestlandet. De har flere både store og mellomstore kunder i porteføljen.

– Vi har for tiden bra med leveranser. Vi har mange stabile og gode kunder, men vi jobber selvsagt hele tiden for å få inn nye, legger Jahren til.

Miljøsement
Cemex var tidlig ute med å lansere slaggbasert miljøsement.

– Vi har levert miljøsement de siste fem-seks årene. I denne perioden er det blitt produsert ca to millioner kubikkmeter betong med miljøsement i Norge, og det er levert til prosjekter innenfor infrastruktur, boliger, skoler, kraftanlegg, kontor, sykehus, hoteller, SPA, elementproduksjon, renseanlegg, meierier, mur, pussmørtler, sprøytebetong, betongmøbler og så videre, sier Jahren.

Han legger til at Cemex Miljøsement CEM II/B-S 52,5 N anvender 34 prosent slagg.

– Slagget kommer fra en fast leverandør, for å sikre en jevn og god kvalitet. Embra miljøsement har et CO2-utslipp på 460 kg/tonn, og fabrikken anvender i dag ca 65-70 prosent avfall i forbrenningsprosessen. Det arbeides kontinuerlig med å øke denne andelen, sier Jahren.

I tillegg til miljøsementen leverer Cemex rapidsement, som er en ren Portlandsement, og som brukes i element- og mørtelindustrien, i tunnelinjekson og også ferdigbetong.

– Vi importerer også en hvitsement fra Tyrkia, som kan bli veldig spennende, Jahren.

Nyansettelse
Totalt har Cemex i dag fire ansatte, men de er i ferd med å ansette flere folk.

– Vi skal bli sterkere på den tekniske biten og er nå i ferd med å ansette en terminalansvarlig i Cemex, legger Hirsimäki til.

Total vil Cemex levere rundt 180 000 tonn sement i Norge i 2010.