Dyrere innleie truer

Byggenæringen kan oppleve at innleie av utenlandsk arbeidskraft kan bli dyrere. Dette er konsekvensen av EUs vikarbyrådirektiv som ser ut til å ha passert under radaren for berørte aktører og bransjeorganisasjoner.

Regjeringen ved Arbeidsdepartementet har utarbeidet forslag til lovendringer som nå er ute på høring med frist i desember.

Dette kan være dårlig nytt for norske entreprenører som står foran en oppbemanning i form av betydelig innleie som følge av bedre marked etter den økonomiske nedturen som fulgte finanskrisen.

– Slike EU-direktiv representerer ofte en minste felles multiplum-løsning med en blanding av ”kan” og ”skal”. I regjeringens forslag til ny tekst i Arbeidsmiljøloven, ser det ut til at norske myndigheter har lagt seg på en maksimums-løsning, opplyser partner Torbjørn Amundsen i KPMG Law Advokatfirma DA.

Formålet med direktivet er å beskytte innleide arbeidstakere og bedre deres kår gjennom å innføre et prinsipp om likebehandling som innebærer at innleide skal få arbeids- og ansettelsesvilkår som om han eller hun var direkte ansatt av innleier. Arbeidsvilkår knyttet til arbeidstidens lengde, overtid, varighet med plassering av hvilepauser, nattarbeid samt ferie og helligdager er lite kontroversielle og praktiseres i dag. Det er punktet om lønn som vil vekke debatt.

– En entreprenør som leier inn utenlandske arbeidere for å supplere egne arbeidslag, kan i fremtiden bli tvunget til å tilby samme lønnsvilkår til de innleide arbeidstakerne selv om disse ikke skulle ha den samme og erfaringen og effektiviteten som egne arbeidstakere, kommenterer Amundsen.

Selv om pensjon er holdt utenfor hva direktivet regulerer, vil ”lønnsvilkår” være summen av grunnlønn, naturalytelser, tillegg og bonuser. I henhold til direktivet skal de arbeids- og ansettelsesforhold det er tale om være fastsatt enten i lov, tariffavtale eller andre bindene generelle bestemmelser som gjelder hos innleier. Og dette siste kan for eksempel være retningslinjer som innleiebedriften ensidig har fastsatt i egenskap å være arbeidsgiver og nedfelt i personalhåndbok. Det er her eksempelvis snakk om sykeforsikring som sikrer ansatte lege- og spesialistbehandling innen gitte frister, transportordninger, kantine og bedriftsbarnehage.

– Dette kan bli svært dyre arbeidstimer, slår Amundsen fast.

Les mer i Byggeindustrien nummer 14.