Skal spare energi i næringsbygg

Halliburton skal redusere energibruken i sin norske bygningsmasse med 40 prosent.

Første fase er gjennomført og resultatene viser passivhusnivå i deler av næringskomplekset. Det har gitt en av de første og beste sertifiseringer fra NVE.

Med bistand fra Schneider Electric er Halliburton er i gang med større energieffektiviseringstiltak ved hovedkontoret i Tananger. Målet er redusert energiforbruk med opptil 40 prosent og bedre klimaavtrykk. Byggene hvor det er gjennomført tiltak er allerede merket og rangert som energiklasse B (lavenergibygg). Dette er et av de beste nivåene i energimerkeordningen.

Halliburton har i flere år jobbet aktivt med å redusere dagens energiforbruk som i 2009 var ca. 9.500.000 kWh. I prosessen har Halliburton valgt utradisjonelt og nytt, både med gjennomføringsmodell og ved valg av teknologi og konsepter.

I et nytt kontorbygg på ca 1200m2 er det målt energiforbruk ned mot 80kWh/m2/år. Det tilsvarer passivhusnivå (klasse A). Den totale investeringen som er under levering og i drift, er ca 10 MNOK. Halliburton vil få bygg som er billigere i drift, og miljø- og helsegevinster i form av bedre inneklima. Investeringen er nedbetalt på tre til fire år.

- Dette ser ut til å stemme godt med hva som er registrert så langt. Oppgraderingen er utvilsomt lønnsom og i samsvar med våre tanker om miljøriktig bygningsdrift, sier eiendomssjef i Halliburton Lars Arve Førre.

Fase 1 omfatter ca 30 prosent av den totale bygningsmassen. Prosjektet er støttet av ENOVA.

Tiltakene Schneider Electric har gjennomført for Halliburton er blant annet:

• Etablering av nærvarmeanlegg

• Startet arbeidet med konvertering av elektrisk oppvarming til vannbårent

• Nye gjenvinningskonsepter som utnytter restenergi i avkastluft fra ventilasjonsanlegg

• Bruk av nye og mer moderne lyskilder (blant annet LED)

• Reguleringsløsninger for vifter

• CO2 detektorer som måler luftkvalitet

• Automatiserte energistyringsløsninger

• Behovsstyring av lys, varme og ventilasjon ved tilstedeværelse

Halliburton er blant Schneider Electrics første kunder på deres Energy Edge konsept. Dette er en totalentreprise av produkter, løsninger og kompetanse for å hjelpe kundene med å redusere energibruken i alle typer bygg (nye og gamle). Dette spenner fra vurderinger og analyser, prosjektutvikling, prosjektgjennomføring og oppfølging/kontroll.

- Halliburtons bygg viser styrken i våre løsninger og kompetanse. Med riktige tiltak får kundene mer lønnsom bygningsdrift og reduserer sitt eget klimaavtrykk. De fleste byggeiere kan lære mye av Halliburtons erfaringer, sier Roy Michalsen i Schneider Electrics Buildings Business.

- Om alle bygg i Norge hadde blitt energioptimalisert hadde våre samlede utslipp av skadelige klimagasser blitt betydelig redusert. Byggsektoren er der man raskest, enklest og mest kostnadseffektivt kan gjøre merkbare forskjeller for miljøet, sier Michalsen.

Andre tiltak i Energy Edge omfatter tjenester/systemer for registrering av energibruk, energiledelse, fjernovervåking av energibruk, administrativ rapportering internt og til ENOVA, bistand ved utforming av søknader til ENOVA, anleggskontroller og energisertifisering.