På med vinterdekkene

Sprengkulda lar vente på seg, men pluss/minus null over store deler av landet bærer bud om at det ikke er grunn til å drøye med å skifte til vintersko på bilen.

– Værutsiktene til helgen og utover i uken tilsier at «hjallis'en» – den lange underbuksen – fortsatt kan ligge i skuffen en stund til. Det er ingen overraskelser i form av fallende temperaturer i vente den nærmeste tiden, snarere tvert imot, sier vakthavende meteorolog på Blindern, Bente Wahl, til NTB.

Og da snakker hun faktisk om hele landet.

– Men et godt råd er å legge om til vinterdekk på bilen. Mange steder både i Sør- og Nord-Norge får vi nedbør i form av regn og sludd og glatte veier, slaps og snø i høyden, advarer hun.

– Som norrrmalt...

Østafjells, som omfatter Agder, Telemark og Østlandet, kan vente seg ganske bra vær ved innledningen av helgen.

Videre utover helgen ventes noe nedbør i sørlige områder, som regn på kysten, særlig i Agder, Telemark og Østfold. Nedbør vil falle som snø i høyden, fra 500-600 meter. Nord for Oslo ventes bra vær og en del sol utover helgen.

– Stort sett en fin helg østafjells, både på Sør- og Østlandet og i fjellet.

Også Vestlandet og Midt-Norge har en «veldig bra» helg i vente. Nord for Stad kan det bli noen byger ved innledningen til helgen, og det samme gjelder ytre strøk av Nord-Trøndelag.

Ingen overraskelser

– Alt i alt blir det en ganske fin helg i Sør-Norge. Temperaturene blir stort sett uforandret eller litt stigende i landsdelen, sier Bente Wahl.

Hun venter også bra vær i landsdelen over helgen, men litt mer nedbør utover i uken, særlig på Vestlandet. Uendret eller litt stigende. Ingen overraskelser for årstiden, med andre ord.

– Nord-Norge har slitt med en del bygevær den siste tiden, men landsdelen, sett under ett, kan vente litt mindre byger kommende uke. Temperaturen synker litt de første dagene, men det blir forbigående. Temperaturen stiger mot neste helg, sier statsmeteorologen, som er litt usikker på hvordan et varslet lavtrykk fra Island vil innvirke på være om en ukes tid.

2.500 snøkanoner

Men selv om «hjallis'en» kan vente, kan de ivrige ta fram kondomdressen. Mange steder i landet byr alpinanlegg på fin-fine forhold. Også turløypene er i ferd med å bli innbydende.

I Norge står nå 2.500 snøkanoner og 150 preppemaskiner klare i de 44 største skianleggene for å dekke 262 kilometer med kunstsnø før 15. november, opplyser Espen Schrøder i Skiinfo.no http://www.skiinfo.no/.

–70 prosent av Norges skianlegg venter nå bare på kulden for å øke trykket på snøproduksjonen, og bare 30 prosent av skianleggene venter til november med å lage snø, ifølge Schrøder.

Og til helgen suser Aksel Lund Svindal ned løypene i årets første verdenscuprenn. Men det er i Sölden i Østerrike. Snart kan det skje i Kvitfjell...