Magasinfylling ned, kraftprisene opp

Det regner for lite i Norge for tiden. Sist uke var det en nedgang i magasinfyllingen, samtidig med at kraftprisene steg over hele landet.

Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i norske magasiner på 70,2 prosent, og det er langt unna medianverdien for fyllingsgraden på nær 88 prosent, viser NVE's vannmagasinstatistikk for uke 41.

Medianverdien er tallet du står igjen med når du på en tallskala fjerner de høyeste og laveste verdiene.

Magasinfyllingen var ved ukeslutt 17,7 prosentpoeng under medianverdien for uken og 18,2 prosentpoeng lavere enn fjorårets nivå.

De siste målingene viser at fyllingsgraden gjennom uken falt med 1,1 prosentpoeng fra foregående uke, da det ble registrert en oppgang på 3,5 prosentpoeng fra uken før.

Best i sørøst, verst i vest
Best er situasjonen i Sørøst-Norge, der magasinene hadde en fyllingsgrad på 73,1 prosent, mens Vest-Norge lå på bunnen av statistikken med en fyllingsgrad på 67,8 prosent, ned fra 68,7 prosent uken før. I Nord-Norge ble det registrert en fyllingsgrad på 68,2 prosent.

NVE's vannmagasinstatistikk gir en indikasjon på hvor mye kraft Norge til enhver tid kan produsere. Desto lavere fyllingsgrad, dess høyere strømpriser kan forventes.

Økte priser
Og nettopp det ble resultatet av manglende nedbør i forrige uke, da Norges vassdrags- og energidirektorat kunne registrere økte kraftpriser landet over.

I Sør-Norge økte prisen med 5 prosent til 40,3 øre per kilowattime. I Midt- og Nord-Norge var økningen henholdsvis 10 og 9 prosent til 42,8 og 42,2 øre/kWh.

Prisøkningen har sammenheng med økt kraftforbruk, redusert dansk vindkraftproduksjon, lavere tilsig og økte kraftpriser på kontinentet, ifølge NVE's kraftsituasjonsrapport.