Blant de først med A-merke

På Sundland i Drammen er oppføringen av det som er blant landets første næringsbygg i A-klassen ferdig.

Rom Eiendom eier tomt og bygg, mens det er OKK Entreprenør som har stått for byggingen. Det 7300 kvadratmeter store bygget er et foregangsbygg innen norsk næringsbygg med strenge krav til energi- og miljøkvaliteter.

Det har helt fra starten vært sterk fokus på miljø- og energiriktig bygging, og det nye bygget innfrir myndighetenes strengeste krav til energimerking. Bygget har et reelt energiforbruk på under 70 kWh per kvadratmeter per år. Det betyr reduserte energikostnader på 1,25 millioner kroner i året. Merutgiftene ved byggingen på 1000 kroner per kvadratmeter spares dermed inn på seks år.

- Det har vært et privilegium å få være totalentreprenør på dette prosjektet, med en byggherre og bruker som virkelig har høye ambisjoner, og hvor resultatet på energiforbruket i prosessen har blitt 30 prosent bedre enn målsettingen, sier en fornøyd administrerende direktør i OKK, Fredrik W. Baumann.

OKK Entreprenør AS har som totalentreprenør videreført disse kravene gjennom detaljprosjekteringen og utførelse. OKK har som overordnet strategi å være blant landets ledende kompetansemiljøer innenfor miljø- og lavenergibygg.

Et sterkt miljøfokus
Bygget leies av NSB kompetanse- og simulatorsenter. NSB har et betydelig fokus på miljø, og hadde et sterkt ønske om et bygg som tilfredsstiller de strengeste kravene i bransjen.

- Å gjennomføre et bygg som dette krever ekstra ressurser, og det har NSB vært villige til å bruke. Uten denne viljen til å satse på miljø hadde dette bygget aldri sett dagens lys. Vi er derfor svært glade for at det er de miljøbærende tankene som har fått prege denne prosessen, sier Berger.

Kompetansesenteret har en avansert utstyrspark i form av simulatorer og deskstasjoner. Den varmen dette utstyret avgir er tilstrekkelig for oppvarming av lokalene det meste av året og gjør at det knapt brukes energi til oppvarming alene. Bygget har automatisert styring av lys, luft og varme og det vil ikke brukes energi på å lyse opp lokaler som ikke er i bruk. All belysning og utstyr er lavenergiutstyr.

For å kjøle bygget i den varme årstiden består bygget av kraftige betongkonstruksjoner som svaler lokalene om dagen ved hjelp av den nattekulden som er lagret i veggene. Det er også installert en varmepumpe med høy virkningsgrad som kjøler bygget ytterligere. Sammen med et avansert solavskjermingssystem, som blender for solen samtidig som nødvendig dagslys slippes inn, gjør det at inneklimaet i bygget blir svært godt, også om sommeren.

Watt-meter på veggen
Som et synlig bevis på byggets lave energiforbruk er det montert en energimåler som til enhver tid viser det reelle energiforbruket. Måleren er plassert godt synlig i resepsjonsområdet, og blir en daglig påminnelse om energieffektiv adferd. For virkelige å understreke de energieffektive løsningene som er tatt i bruk, produserer heisene i bygget strøm gjennom fallenergi. Denne strømmen leveres på det interne strømnettet.

Også i byggeprosessen har det vært fokus på energireduserende løsninger. Blant annet ble kun to etasjer varmet opp av gangen, og det ble lagt vekt på fysiske skiller mellom "kalde" og varme" arealer. I byggeperioden ble det benyttet bioenergi via fjernevarme til oppvarming, og materialer og utstyr er livsløpsdokumenterte. Prosjektet ender på en restavfallsprosent på ca 16 prosent, som er bedre enn det opprinnelige kravet.

Alt. arkitektur as har tegnet bygget. Mens Sverre Tiltnes (Grønn Byggallianse) og Terje Inglingstad (Oslo Prosjektadministrasjon) har vært henholdsvis miljøkonsulent og PL.