Tre BNL-innspill til utdanningskomiteen

Tirsdag møtte BNL Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité med innspill til neste års budsjett.

Her er punktene BNL presenterte i brevet til komiteen:

Landslinjer
Byggenæringens Landsforening (BNL) har i sitt brev til Utdanningsdirektoratet av 1. september då. (også oversendt komiteen) viet de små lærefagene og behovet for nasjonale/regionale kompetansesentre oppmerksomhet. Det er to grupper yrkesfag som har behov for slike sentre, eller landslinjer:

- fag som har stort investeringsbehov for utstyr til opplæringen, f. eks. maskinføreropplæring

- små lærefag som det ikke er lærekrefter til over hele landet, eller søkere nok til å fylle klasser i alle fylker.

BNLs forslag er at det etableres regionale/nasjonale sentre i samarbeid mellom myndighetene og partene, her de faglige rådene, for de mindre lærefagene, og de fag som krever store investeringer i utstyr for skolene. Opprettelse av slike læringssentre vil samle lærerkompetansen og fagkompetansen på utvalgte steder, og skape levedyktige kompetansemiljøer for disse fagene. Fagene vil da forhåpentligvis også rekruttere bedre.

BNL er fornøyd med at bevilgningsnivået for landslinjene videreføres i 2011. BNL ber om å få være med på evalueringen av landslinjene i 2011, og da særlig de som berører bygg og anlegg.

Fagskolene
Fagskolene er for byggenæringen en meget viktig videreutdanningsvei for mellomledere og ledere i de små og mellomstore bedriftene. BNL er godt fornøyd med at finansieringen av de såkalte 6A- skolene flyttes tilbake til Kunnskapsdepartementet.

Begrunnelsen er blant annet at flere av tilbudene er landsdekkende og økonomien er sårbar. Dette er argumenter vi kjenner oss igjen i, og som også gjelder mange av de andre tekniske fagskolene. Flere av dagens fagskoletilbud har få studenter, flere tilbud ligger klare med godkjente læreplaner, men er ikke satt i gang selv om bedriftene har behov for kompetansen. Her har f. eks. Gjøvik fagskole en godkjent læreplan i bygningsvern som ikke er igangsatt, selv om behovet er ”skrikende”.

Fagskolene ble ved de to siste lovendringene solid plassert i den tertiære utdanningen. De hører derfor også finansieringsmessig hjemme i KD.

BNL ber om at resten av de tekniske fagskolene flyttes tilbake til Kunnskapsdepartementet med finansiering direkte fra staten.

Ny GIV og hospitering
BNL er godt fornøyd med den satsningen Ny GIV medfører. Vi kunne allikevel ønske at det ble mer oppmerksomhet rundt kvaliteten på opplæringen, og læringsutbytte. Til en viss grad arbeider vi med symptomene til sykdommen og ikke sykdommen. BNL har i sitt brev til Utdanningsdirektoratet krevet en rekke endringer innenfor yrkesfagopplæringen. Endringene kan etter vår oppfatning gjøres innenfor rammen av Kunnskapsløftet. BNL ser frem til den politiske behandlingen av forslagene.

BNL var initiativtaker til Fafo-rapport nr 16: Kompetanseutvikling gjennom hospitering. Rapporten viste at hospitering gjennomføres i liten grad, og det som gjennomføres er usystematisk. BNL søkte deretter 25. august 2010 Utdanningsdirektoratet om 5 millioner kroner til nasjonalt hospiteringsprosjekt med byggnæringen som arena. BNL fikk avslag på søknaden. Direktoratet valgte å utlyse et prosjekt for fylkene med en ramme på kr 2,5 mill i år og neste år. BNL bidrar til prosjektutvikling og søknad sammen med Akershus fylkeskommune.

En grunn til lite relevant undervisning er manglende yrkesretting. Viktigheten av god yrkesretting av undervisningen er godt beskrevet i budsjettet, men det er ikke foreslått egne midler til nasjonalt forsøk. Hospitering er nødvendig dersom skolene skal kunne yrkesrette fellesfagene og programfagene på en god måte. Vi er av den oppfatning at forsøket Utdanningsdirektoratet har igangsatt, blir for lite til å høste bred erfaring, og for å bygge et nasjonalt system.

BNL ber om at det for 2011 blir øremerket 15 millioner kroner til et nasjonalt hospiteringsprosjekt innefor rammen av Ny GIV. Det må være en forutsetning at et slikt prosjekt bygger videre på det arbeidet som starter opp i inneværende år. Det må videre være en betingelse at partene trekkes med i arbeidet, og da selvfølgelig også bedriftene.