Sikrere anlegg for fiskeoppdrett

Byggenæringen vil sammen med havbruksnæringen bidra til å utvikle en ny generasjons oppdrettsanlegg. - Onsdag ble det arrangeret en tankesmie i Stavanger der ideen var å utvikle sikrere anlegg ved å benytte all tilgjengelig teknologi, sier sjefredaktør Per Helge Pedersen i Byggeindustrien og Jan Eldegard i byggutengrenser.no.

Ved å lage et cluster med fagfolk fra både havbruksnæring, byggenæring og andre tilhørende fagområder, er mulighetene større for å finne bærekraftige løsninger enn om dette kun blir en jobb for oppdretterne alene.

- Det finnes utrolig mye kunnskap innen andre fag, og ikke minst innen bygenæringen som har jobbet med marine konstruksjoner i betong i mer enn 100 år. De mest optimale løsningene vil sikkert bruke ulike typer materialer, sier Pedersen.

Mange ulike løsninger
Det arbeidet som nå er satt i gang, er lagt opp slik at utviklingen av anlegg kan gjøres gjennom flere trinn.

- Veien frem til helt lukkede anlegg kan være lengre, men man kan allerede nå lage ulike løsninger for å gjøre oppdrettsanleggene sikrere mot vær og vind og mot alle andre utfordringer man møter som sykdom, rømning, varmere vann eller forurenset vann, maneter og andre farer, legger Pedersen til.

Prosjektet ”Fisk i Betong” som er startet av Byggeindustrien, har fått støtte fra Norsk Betongforening. I tillegg har både Norcem og byggutengrenser.no bidratt. Rådgiverselskapet Dr.techn.Olav Olsen er engasjert i første fase. Bak tankesmien som arrangeres onsdag, står Tekna, Tekna Havbruk, Norsk Betongforening, byggutengrenser.no og Byggeindustrien.

Det ble onsdag presentert noen skisser til hvordan slike nye typer anlegg for fiskeoppdrett kan bli.

- Men før man kan starte arbeidet med prototyper for de ulike løsninger må det regnes og beregnes og en rekke ulike problemstillinger må avklares. Det aller viktigste er at man får anlegg hvor fisken trives og hvor det også er økonomi i driften. Norge må klare å opprettholde sin konkurransekraft, utdyper Pedersen.

Lang levetid på anleggene
Man ser for seg anlegg som vil ha betydelig lengre levetid enn i dag og de nye anleggene vil også løse mange av de utfordringene oppdrettsnæringen i dag møter.

- Dette gjør at man også kan utnytte alle de lokalitetene som er knyttet til en oppdrettskonsesjon langt mer optimalt. Bruken av slike anlegg vil også kunne føre til at produksjonen av oppdrettsfisk kan økes fra en million tonn til mer enn to millioner tonn i året. I dag har mange oppdrettsbedrifter ett anstrengt forhold til sine omgivelser. De nye anleggene vil gjøre at dette forholdet kan bli langt bedre. Oppdrett begtyr ofte i dag store utslipp. Med de nye løsningene vil alle næringsstoffene som nå går i havet, kunne utnyttes til energiproduksjon eller gjødsel. Rømningsproblemet kan elimineres. Det samme gjelder lakselusproblemet og sykdom ellers, forklarer Pedersen.

Av 2. generasjons anlegg beregnet som tillegg til dagens mærer som raskt kan bli utviklet er for:

• smoltanlegg i sjø for å redusere tapstall og øke dermed lønnsomhet

• behandlingsanlegg i sjø med større effektivitet og høyere sikkerhet

• sikrere anlegg ved plassering offshore i tøffere havmiljø

Når det gjelder 3. generasjons anlegg vil de utvikles basert på erfaringer fra 2. generasjon:

• større anlegg i åpne farvann

• benytter naturlig gjennomstrømning av vann

• kan lukkes ved sykdom-/lusbehandling, truende forurensning/maneter/alger

• hindrer rømming

Først tankesmie
Onsdag samles en rekke fagfolk fra både havbruksnæringen, ulike forskningsinstitusjoner og byggenæringen for å drøfte hvordan man lage et culster for å utvikle løsningene. Målet er at man i november i år kan utarbeide en prosjektbeskrivelse som bl.a. inneholder:

a) Konseptutvikling 2.generasjon oppdrettsanlegg

b) Ideskisser for 3.generasjons lukkbare oppdrettsanlegg

I desember 2010 må man ta kontakt med potensielle prosjektdeltakere og avklare deres:

• deltakelse

• forventninger

• del av finansiering

Da må man også ha en søknad klar om ekstern finansiering via Innovasjon Norge/Forskningsrådet.

Prosjektet vil deretter ha følgende målsettinger:

Januar 2011: Prosjektstart prosjekt a)

Juni 2011: Ferdigstillelse prosjekt a) og ideer for prosjekt b)

August 2011: Presentere konsept for 2.generasjon oppdrettsanlegg på

Aqua Nor-messen i Trondheim 16-19. august

 

Les mer om konferansen i Stavanger onsdag her