Åpnet Bygg og Bevar

Den nye nettportalen Bygg og Bevar ble åpnet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim tirsdag på Mangelsgården i Oslo.

Bygg og Bevar

Bygg og Bevar er en nettportal som gjør det lett og praktisk for folk flest å finne kvalifisert hjelp når eldre bygg skal bevares.

Nettportalen sikrer lett tilgang til kunnskap, håndverks- og rådgivingstjenester i tillegg til relevante produkter.

Dette behovet er stort blant eiere av fredede og verneverdige hus så vel som eiere av eldre hus uten offisiell vernestatus.

Bygg og Bevar bidrar til å spre og opprettholde håndverkstradisjoner som ellers raskt ville gått tapt.

Nettportalen tilbyr bedrifter å markedsføre seg med kompetanse og referanseprosjekter.

Prosjektet Bygg og Bevar er et samarbeidsprosjekt med byggenæringen ved Byggenæringens Landsforening og kulturminnemyndighetene ved Miljøverndepartementet.

På Mangelsgården blir det anledning til å se pågående restaureringsarbeider og demonstrasjon av spennende håndverksteknikker.

– Slik som jeg ser det er hensikten med ”Bygg og Bevar” å koble sammen de mange enkeltpersoner, institusjoner, kommuner og andre som ønsker å ta vare på sine bygg og den fagekspertisen som skal til for å sikre at det skjer. Dermed er det også en måte å videreutvikle og beholde fagekspertisen på. Det er ikke i tvil om at en av de truslene vi står overfor når det gjelder gamle bygninger i Norge er at de mange fagene som skal til for å vedlikeholde, sette i stand igjen og få fram den historiske bruken av en bygning, er det få som behersker. Det er utrolig viktig at de som behersker kunnskapene får oppdrag, vedlikeholder sin kunnskap og kan lære opp nye generasjoner i disse fagene. Nettportalen er helt avgjørende for videreutvikling av mange norske, gamle og historiske bygg og kulturminner og i vareta yrkesfagkompetansen og spesialkompetanse på disse områdene, sa Erik Solheim som kom med den hyggelige melding at prosjektet hadde fått en millioner kroner ekstra.

Administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening (BNL) sa at det var en milepæl vi passerer i dag når nettportalen åpnes.

– Det som gjenstår nå er at vi får virkelig etablert fullskala registrering. Vi i byggenæringen ønsker at dette skal bli det autoriserte møtestedet mellom bedrifter og kundene og forbrukerne. Det er derfor vi sammen har etablert Bygg og Bevar. Det er viktig at forbrukerne, kundene, de offentlige og private finner fram til de håndverkerne som virkelig kan gjøre noe med det verneverdige og det fredete. Så er det slik at i dag er kunnskap et mylder både i tilbud av tjenester og produkter. Hvis ikke vi får kontroll på både å bygge kompetanse og bevare den spesialkompetansen Bygg og Bevar skal formidle,

deriblant kjennskap til byggeteknikker og produkter, vil vi ikke klare å ta vare på arven vår, understreket Lyng.

Han sa videre at det som er viktig for BNL og for hele næringen, er at dette første virkelige samprosjektet mellom bevaringsmyndighetene og byggenæringen lykkes.

– Og vil vi stå prosjektet bi også etter at den ekstra millionen er brukt opp, lovet Lyng og gratulerte med dagen.

Nettsiden finner du her: http://www.byggogbevar.no/