Stor interesse for Fisk i Betong

Det var stor interesse for den tankesmien som ble arrangeret om Fisk i Betong i Stavanger onsdag. Da var det samlet en rekke interessante personer både fra havbruksnæringen og byggenæringen for å diskutere hvordan man kan få produsert en ny 2. generasjons oppdrettsanlegg. Siden Byggeindustrien lanserte denne saken, er det kommet mange positive tilbakemeldinger – og med alle utfordringene havbruksnæringen har, så er det også i grevenes tid at det blir tatt et slikt initiativ.

Vi både håper og tror at vi i den prosessen vi har vært med å starte, kan utløse et cluster som kan være avgjørende for at den viktige fiskeoppdrettsnæringen kan utvikle seg videre. Norsk fiskeoppdrett er en suksess. Nå produseres det ca en million tonn oppdrettsfisk – og verdensmarkedet venter på mer norsk fisk. Det å øke produksjonen til to millioner tonn er mulig, men da må man satse på mer bærekraftige løsninger enn hva man har i dag.

Vi både mener og tror at byggenæringen med sin mer enn hundreårige erfaringer med konstruksjoner i det marine miljø, har mye å bidra med for å finne de løsningene havbruksnæringen skriker etter. Noen mener at oppdrettsnæringen vil finne sine løsninger på egen hånd. Vi tror at man i samspill med andre næringer har større muligheter for å lykkes. I byggenæringen må man kjenne sin besøkelsestid – her venter et stort marked for de rette løsningene.

Vi følte etter møtet slutt at det allerede var flere interessante konstellasjoner. Vi kjører i alle fall på videre - og målsettingen er at vi skal finne frem til pilotanlegg som kan testes i fullskala. Men skal man lykkes må man finne de beste samarbeidspartnerne som har evne og vilje til å finne løsninger.

Vi vil legge ut foredragene i egen sak - og så vil vi i fortsettelsen gi tilbakemeldinger om utviklingen. Dette kan bli et nytt "oljeeventyr" også for byggenæringen. Men det kan det også bli for oppdretterne - og for hele det norske folk.