Anleggsstart uten demonstrasjoner

Ingen demonstranter var møtt opp da Statnett satte i gang arbeidet med kraftlinjen over Kvamskogen tirsdag morgen.

Mens aksjonister fra Folkeaksjonen Bevar Hardanger mandag hindret arbeidet, gikk forberedelsene tirsdag greit for seg. Ved 11-tiden var en gravemaskin på plass oppe i fjellet og satte i gang med å grave ut stedet der fundamentet til den første masten skal støpes.

Den 10 km lange strekningen over Kvamskogen er første etappe av den omstridte kraftlinjen mellom Eidfjord i Hardanger og Samnanger. Ifølge Statnett må denne strekningen bygges ut med master uansett om resten av linjen blir lagt som sjøkabel eller som luftspenn.

Dette er kraftlinjemotstanderne uenige i. De mener bygging av denne strekningen burde vente til de fire utvalgene som skal utrede hele kraftlinjen på nytt har levert sin innstilling.

Aksjonistene holdt seg borte tirsdag, man har varslet nye aksjoner mot byggingen av linjen de kommende ukene.

Jobber til vinteren kommer

– Det vi gjør i dag, er å grave oss ned på fjell der fundamentet til mastene skal støpes, sier prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås.

– Deretter blir det boring og betongarbeid. Det blir fundamenteringsarbeid på hele strekningen, og vi prøver å komme lengst mulig i høst. Det er vanskelig å si hvor lenge vi kan holde på før vinteren kommer.

– Var det en lettelse å komme til anleggsstedet uten at det var demonstranter der i dag?

– Jeg var glad for å se at det lå til rette for at anleggsarbeidet kunne starte da vi kom i dag, sier Bygdås, som forutsetter at det skal la seg gjøre å gjennomføre bygging av kraftlinjen i samsvar med planen.

– Viktig med markering

Daglig leder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger lover at det ikke er siste gang Statnett og anleggsarbeiderne har sett kraftlinjemotstanderne. Hva som skal skje og når vil han ikke si noe om.

– Vi jobber videre som vi har gjort, gjennom formelle kanaler og gjennom flere markeringer. For oss var det viktig med en skikkelig symbolmarkering i går, og det vil bli flere aksjoner. Om vi tar i bruk sivil ulydighet er ikke vårt poeng, vi er opptatt av å få belyst saken og få fram at det er helt unødvendig å starte arbeidet nå, sier Gulbrandsen.

Han har støtte fra Venstre, der partiets nestleder Ola Elvestuen kaller vedtaket om å starte arbeidet en logisk brist. Elvestuen mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) burde gå med på en midlertidig utsettelse av anleggsarbeidet.

Flere kraftlinjer

Linjen i Hardanger er ikke den eneste vanskelige kraftlinjesaken for energiministeren. Torsdag møter han folk fra kommunene som vil bli berørt av den planlagte linjen mellom Ørskog i Møre og Romsdal og Sogndal i Sogn og Fjordane. Møtet finner sted i Førde.

Også for denne 300 kilometer lange kraftlinjen er det kommet krav om sjøkabel i stedet for luftspenn.

Kostnadene ved å bygge linjen som luftspenn er anslått til 2 milliarder kroner. Norges Naturvernforbund har pekt på at hvis et slikt beløp investeres i energiøkonomisering, vil det kunne gi innsparinger som er store nok til at linjen er overflødig. (©NTB)

Les mer om prosjektet her:

http://www.statnett.no/Sima-Samnanger/index.html