BNLs budsjettinnspill

Byggenæringens landsforening overleverte mandag sine kommentarer til statsbudsjettet 2011 til kommunalkomiteen på Stortinget.

Fra BNL møtte adm.direktør Ketil Lyng og Direktør avdeling for miljø og energi Rannveig Landet.

Her er brevet som ble overlevert kommunalkomiteen:

BNL ber Stortinget gjøre endringer på følgende områder:

1. Økt satsing på energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse

Den eksisterende bygningsmassen står for 40% av den stasjonære energibruken i Norge. Det ligger derfor et stort potensiale i energieffektivisering i den eksisterende bygningsmassen. På bakgrunn av Regjeringens uttalte målsetninger, etterlyser BNL en offensiv på dette viktige området i statsbudsjettet for 2011.

Regjeringen har hatt fokus på dette temaet i lengre tid. I mars 2009 satte Regjeringen v/OED ned et eget lavenergiutvalg som la frem sin rapport i juni 2009. I oktober 2009 varslet Regjeringen v/KRD at det ville bli nedsatt et utvalg, Arnstadutvalget, med representanter fra myndigheter, byggenæringen og miljøbevegelsen for å utarbeide forslag til en handlingsplan for energieffektivisering i bygg. Arnstadutvalget la frem sin rapport i august 2010.

I begge rapportene presenteres konkrete forslag for hvordan det kan spares 10 TWh pr år innen 2020, som er i tråd med Regjeringens egne ambisjoner. Et sentralt forslag er tilskuddsordninger til energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse i størrelsesorden 1,4 til 2 mrd kr pr år frem mot 2020.

I budsjettfremlegget fra KRD finner vi følgende formulering om Regjeringens oppfølging av Arnstadutvalgets rapport:

”Rapporten vil bli vurdert i arbeidet med å skjerpe kravene til energieffektivisering i byggsektoren fram mot 2020 og forslag fra gruppa vil bli drøftet nærmere i stortingsmeldingen om bygningspolitikken.”

Stortingsmeldingen om bygningspolitikk vil ifølge Regjeringen ikke bli lagt frem for Stortinget før høsten 2011. BNL håper at dette ikke innebærer at den varlede satsningen legges på is frem til fremleggelsen. I så fall vil det bli betydelig vanskeligere å nå målene for energieffektivisering.

Overfor Finanskomiteen og Energi- og miljøkomiteen foreslår BNL at Enova i sitt tildelingsbrev får mandat til å utforme en tilskuddordning rettet mot energieffektivisering i små prosjekter som eksisterende boliger og mindre bygg. Hele 67% av bygningsmassen er boliger, og uten tiltak i dette store segmentet er det umulig å nå målet om å spare 10 TWh i bygg i 2020. I dag er det ikke tilstrekkelige tilskuddsordninger i Enova til energieffektivisering i denne type bygg (kun energiomlegging og styring). Utforming av tilskuddssystemet bør gjøres i samarbeide med representanter for byggeiere og byggenæringen. For å komme raskt i gang foreslår BNL at Enova gir tilskudd til byggeiere som vil skifte til passivhusvinduer, noe som er forholdsvis ukomplisert og virkningsfullt.

Videre har BNL lagt frem et forslag overfor Finanskomiteen og Energi- og miljøkomiteen, som vi herved også foreslår overfor Kommunal- og forvaltningskomiteen:

• Stortinget pålegger Regjeringen å komme tilbake med forslag om tilskuddsordning i forbindelse Revidert nasjonalbudsjett 2011, og som gjør det mulig å realisere energieffektiviseringspotensialet i den eksisterende bygningsmassen, med spesiell fokus på boliger og mindre bygg.

2. Husbankens låneramme bør økes

I statsbudsjettet for 2011 foreslår Regjeringen å videreføre årets låneramme i Husbanken på 15 milliarder kroner. Denne lånerammen går bl.a. til finansiering av nye boliger, hvor Husbankens tildelingskriterier sikrer at boligkvaliteter som går ut over Plan- og bygningslovens minstekrav på områdene universell utforming og miljø, blir realisert.

Lånerammen går også via kommunene til Startlån, og som skal medvirke til at husstander med svak økonomi kan skaffe seg en egen bolig.

Lånerammen for 2010 er allerede brukt opp. Dette skjedde så tidlig som i august. Innvilgede lånesøknader etter dette er blitt satt på venteliste for låneutbetaling til 2011.

Både for myndighetene og byggenæringen er Husbanken viktig for å kunne opprettholde et godt fungerende boligmarked. En Husbank som tidlig på året går tom for lånemidler er uheldig i den forbindelse, særlig på bakgrunn av nye retningslinjer fra Finanstilsynet, hvor det stilles skjerpede egenkapitalkrav i bankenes utlånsvirksomhet. Husbankens rentemargin på 0,5 prosent sørger dessuten for at en økning i lånerammen ikke representerer noen ekstra utgift for staten.

Forslag fra BNL:

• Stortinget øker Husbankens låneramme fra 15 til 20 milliarder kroner.

• Subsidiært: Stortinget ber Regjeringen følge utviklingen i etterspørselen etter husbanklån i de innledende måneder av 2011, og ved behov komme tilbake til Stortinget med forslag om økte rammer i Revidert nasjonalbudsjett 2011.

3. Sykehjemsplasser/omsorgsboliger – aktiviteten bør være uendret fra 2009 og 2010

I statsbudsjettet foreslås det å redusere aktiviteten innen etablering av omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Mens det for 2009 og 2010 ble vedtatt en ramme om finansiering av 2.500 enheter i hvert av årene, foreslås det neste år en ramme til etablering av 2.000 enheter. Selv om Regjeringen påpeker at de er i rute når det gjelder å innfri planen om å bygge 12 000 nye omsorgsboliger og sykehjem innen 2015, mener BNL at en slik reduksjon gir uheldige signaler.

Allerede om 20 år vil antall personer over 67 år, ifølge Statistisk Sentralbyrås befolkningsfremskrivninger, være ca 400.000 høyere enn i dag. Kommunene har nå et betydelig fokus på hvordan eldrebølgen skal møtes. I byggenæringen er det ledig kapasitet, og kommunene opplever gunstige tider som bestillere. Stortinget bør sørge for at satsningen fra 2009 til 2010 blir videreført i 2011.

Forslag fra BNL:

• Stortinget øker rammen for antall omsorgsboliger og sykehjemsplasser til 2.500 enheter, dvs uendret i forhold til 2009 og 2010