Veien for Vestlandet går mot øst

Norge generelt og Vestlandet spesielt må våkne og innse at de store markedene og mulighetene for framtiden ligger i Kina, India og Russland.

Hva blir den nye oljen, var hovedspørsmålet som ble stilt på Vestlandskonferansen i Stavanger forum mandag. Etter innspill fra blant andre professor Victor D. Norman fra Norges Handelshøyskole (NHH) og NHO-president Kristin Skogen Lund, presenterte nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sitt syn på saken. Han la særlig vekt på den eksplosive veksten i Kina, som ifølge prognosene vil være verdens største økonomi i 2025 og dobbelt så stor som USA i 2050.

– Jeg tror svært få bedrifter i Norge foreløpig er klar over hvor viktig Kina allerede er og kommer til å bli for dem. Foreløpig er særlig den maritime og energisektoren er på vei inn. Men etter hvert tror jeg flere generelle bedrifter må innse at Kina har et stort marked, også for konsumentvarer, sier Giske til NTB.

Statsråden mener det er spesielt viktig for Vestlandet at de våkner opp.

– Denne regionen har vært så tungt basert på de gigantiske olje- og gassutbyggingene. Den tiden er over, kun mindre utbygginger og oppgraderinger gjenstår. Hva skal industrivirksomhetene da drive med? De må se seg om etter nye, store markeder, og det er Kina, India, Russland og Brasil, sier Giske.