Tryg

Tryg

Sted: Fyllingsdalen, Bergen

Prosjekttype/bruk: Rehab

Entrepriseform: General

Kontraktssum eks mva: 90 millioner kroner

Bruttoareal: 15.000 kvm

Byggherre: Vesta Eiendom

Leietaker: Tryg

Generalentreprenør: næringsHus

Byggeleder: Opak

Arkitekt: JJW Arkitekter, Danmark

Byggrådgiver: ABO & Arkitektur

Rådgivere: RIB og RIV: Multiconsult - RIE og RIBr: Sweco

l Akustikk: GMCB, Danmark

Underentreprenører og leverandører: Stålarbeid: Fana Stål - Glassfasade: Bue Aluminium - Tømrer: næringsHus - Himlinger, systemvegger og glass-vegger: Innomhus - Fast bygginnredning: Faginnredning - Maler: Malermester Røed - Gulvbelegg/tepper: Øystein Tvedt - Parkett: Format Gulv - Fliser:

Kåre Berge - Rør, varme og sprinkler: Oras - Elektro, tele og data: Profitek - Ventilasjon: GK Norge - SD-anlegg/automatikk: TWA Elektro

 

næringsHus AS har rehabilitert første etasje og kontoretasjene i Trygs kontorbygg i Fyllingsdalen i Bergen. I kontoretasjene er cellekontorene byttet ut med kontorlandskaper.

Prosjektleder Svein Litleré i næringsHus forteller at selskapet har rehabilitert 15.000 kvadratmeter til en entreprisekostnad på cirka 90 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Vesta Eiendom AS. Arbeidene er tegnet av JJW Arkitekter fra Danmark og utført i generalentreprise. Byggstart var 1. april 2009. Siste overlevering (av ni deloverleveringer) skjedde 30. september i år.

Todelt innredning
Etasjene har en todelt innredning. Kjernen består av et Rambla-område (oppkalt etter handle- og restaurantgaten La Rambla i Barcelona) med et lyst gulv av høykantparkett og ekspanderende betong. På Rambla-området finnes fellesfunksjoner med blant annet kaffestasjon, printfasiliteter og ulike muligheter for både formelle og uformelle møter. Ytterst mot dagslyset ligger lommer med åpne kontorlandskap med teppeflis på gulvene. Lommene er adskilt av minirom med tykke faste tepper på gulvene. Minirommene kan benyttes til mindre møter, vedvarende høylytt tale eller ved særlige behov for fordypelse.

Ny kantine
I første etasje er kantinen fullstendig fornyet. Den har nå sitteplasser til 300 personer. I femte etasje har en av to lysgårder fått tak og blitt en del av etasjen. En lyssjakt viser hvor lysgården var. Det nye taket har bæring i stålsøyler og tekking med korrugerte stålplater.

Det var tidligere datagulv med tilluft via gulvet i kontoretasjene. Tilluften er nå flyttet til himlingene.

Datagulvene ligger i randsonene. I Rambla-områdene er det nå fast gulv med høykantparkett og magnesittgulv (gulv av ekspanderende betong) med innstøpte messingskinner. Dette gulvet er tett og tåler store påkjenninger. Det har en byggehøyde på kun ti millimeter.

Krevende logistikk
Anleggssjef Bjarte Vevatne i næringsHus sier at arbeidet har skjedd etasjevis. – De ansatte i Tryg flyttet ut i en brakkerigg i den tiden vi har rehabilitert etasjen de satt i. Hver overtakelsesfase tok 14 dager, noe som ga tøffe krav til logistikken i prosjektet. Alt har gått bra og alle de ni deloverleveringene skjedde til avtalt dato.

Elektroinstallasjonene er skiftet i hver etasje, fra tavle og ut. Ventilasjonsaggregatene er beholdt, men det er lagt inn ny tilluft. Sprinkleranleggene (fullsprinkling) er tilpasset nye løsninger. SD-anlegget er oppjustert. All belysning er skiftet. Bygget har nå standard nedhengte downlights, samt noe LED-belysning. Alt fasadeglass er skiftet. Utvendige persienner er beholdt, men har fått ny styring. Det ble praktisert rent bygg under rehabiliteringen.

I kontorlandskapene er det mange veggpanel som demper lyd. Noen av dem er hvite, mens andre har utsmykning. Glassveggene i møterommene er lyddempete. Teppeflisene i kontorlandskapene har et fire millimeters belegg av EPO på undersiden for å dempe støy.

Nyttig erfaring
Svein Litleré sier at logistikken var den største utfordring i prosjektet. – Det arbeider 800 personer i bygget og bedriften skulle være i full produksjon. Vi hadde også et lite riggområde. Vi har hatt sterkt fokus på HMS og arbeidene er fullført uten noen fraværsskader. I snitt har 55 personer arbeidet med rehabiliteringen av bygget. Sorteringsgraden er 67 prosent. Møbler, dører og glassfelt til cellekontorer ble gitt bort til frivillige organisasjoner. Vi har fått nyttig erfaring i kompliserte rehabiliteringsprosjekter gjennom arbeidet med Tryg-bygget i Fyllingsdalen.

Birger Aga i Faginnredning for-eller at selskapet vant en anbudskonkurranse på levering og montering av størsteparten av alt fast inventar og innredning.

– Vi har levert og montert lydvegger, skjermvegger, amfier, kaffestasjoner, garderobeinnredninger, bibliotek, kantineinnredning (kjøledisker), veggintegrerte sofaer og sittegrupper med integrerte vanningssystemer for planter. Noen av veggene er rette, andre buete. Arkitekten hadde ideene, så har vi stått for gjennomføringen. For oss har dette vært et spennende prosjekt. Den største utfordringen har vært størrelsen på noen av elementene. Vi har produsert dem i flere deler og satt dem sammen i bygget. Vi har dyktige fagarbeidere og godt produksjonsutstyr så alt har gått bra. Før vi sendte første element til bygget hadde vi arkitekten på befaring. Dette prosjektet er en viktig referanse for oss og vi har fått testet hva vi kan gjennomføre.

Tverrfaglig samarbeid
Sivilarkitekt Pernille Lindemann Rasmussen i det danske arkitektfirmaet JJW Arkitekter sier at den grunnleggende ideen var å skape romlig varierte og inspirerende arbeidssituasjoner, som kan understøtte det levende samarbeid og vitendeling i organisasjonen Tryg. – Det oppnådde vi ved å åpne opp lokalene og skape funksjonelt velfungerende rammer, hvor et godt arbeidsmiljø har høy prioritet og hvor fleksibilitet og utviklingsmuligheter er naturlig innarbeidet. Tryg ønsket å skape gjenkjennelighet og felles identitet i sine bygg og på den måten danne sammenheng mellom mennesker, avdelinger og bygninger – på tvers av landegrenser. Derfor er byggene i Danmark og Norge innredet etter samme prinsipper. Vi kalte prosjektet «Det Levende Hus».

– Vi har arbeidet med en akustikkstrategi. I fellesområdene (Rambla) aksepterer vi et annet lydnivå enn ved de individuelle arbeidsplassene. Lyden er dempet ved bruk av bordskjermer, akustisk regulerende møbler, gulvtepper, veggpaneler, skjørter og himlinger. Arbeidssonen er skjermet fra Ramblaen med glassvegger.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter