Storehagen Atrium

Storehagen Atrium

Sted: Førde

Prosjekttype: Nybygg

Entrepriseform: Total

Kontraktssum inkl mva: 117 millioner kroner

Bruttoareal: 5.495 kvm

Byggherre: Futurum

Leietakere: Lotteri- og stiftelsestilsynet, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Pasient- og brukarombodet, Bufetat, Konfliktrådet, DnB NOR og SpareBank1

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Teknisk totalentreprenør: Nordvest Miljø

Prosjektledelse/controller: BO/VEST

Arkitekt: CF Møller Norge

Rådgivere: RIB og RIV: Hjellnes Consult Florø - RIE og RIBr: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Magne Hafstad - Ferdigbetong: Sunnfjord Betong - Stål/armering: Førde Stål - Betongelementer: Spenncon - Taktekking: Skårhaug - Glass- og aluminiumsarbeider: Bolseth Glass - Vinduer: Nordvestvinduet - Blikkenslager: Førde Metallprodukt - Solavskjerming og rekkverk: Homnes Agentur - Systemvegger: Acusto - Maler og gulvlegger: Arne Kalstad - Lev fasadeflis: Agrob-Buchtal - Elektro: Bravida - Lås og beslag: Låsservice Bergen - Innerdører: Daloc - Heiser: Schindler - Trelast: Farsund Bygg - Festemateriell/verktøy: Tools Spesialvare - Stillas: BT Stillas - Mobilkran: Mobilkran - Byggeheis: Ramirent - Porter og gjerder: Windsor - Byggvask/rent bygg: BB Gruppen

Storehagen Atrium i Førde er bygget rundt et atrium på 290 kvadratmeter.

Bygget ligger ved Storehagen i Førde sentrum. Tiltakshaver er Futurum AS. Det er tegnet av CF Møller Norge As og ført opp i totalentreprise av Åsen & Øvrelid AS. Arealet er på 5.495 kvadratmeter og entreprisekostnaden 85 millioner kroner inkl mva. I tillegg er det bygget et parkeringsanlegg på 4.600 kvM som kostet 32 millioner kroner inkl mva. Arbeidene med parkeringskjelleren startet i august 2008. Bygget stod ferdig 1. juli 2010.

Vanntett kjeller
I første etasje ligger inngangsparti, kantine med cirka 100 sitteplasser og lokaler for DnB NOR og SpareBank1. Fra andre til femte etasje innholder bygget kontorer. Leietakere her er Lotteri- og stiftelsestilsynet, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Pasient- og brukarombodet, Bufetat og Konfliktrådet. Alle har valgt cellekontorer.

Tomten er flat og på cirka fem mål. Prosjektleder Finn Ove Øen i Åsen & Øvrelid forteller at grunnen består av sand og at kjelleren ligger under grunnvannstanden. – Vi støpte derfor kjelleren vanntett. Armering og bunnplate er dimensjonert etter oppdriftskreftene i grunnen. Langs veien (Storehagen) spuntet vi cirka 75 meter for å hindre veien i å gli ut i byggegropen.

Hestesko
Bygget har form som en hestesko rundt atriet. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og hulldekker. Gangbruer og trapp i atrium er plasstøpte. Taket over kontordelen er flatt, isolert og tekket med folie. Over atriet er det et glasstak med saltaksform. Dette taket bæres av 14 meter lange limtredragere. Fasadene er kledd med vulkangrå keramiske fliser. Bygget har to store skrånende glassfasader, en vender mot Storehagen (skrår utover) og en mot Elvevegen (skrår innover).

Det er flis i inngangsparti, parkett i fellesareal, trapper og gangbruer og linoleum i kontorene. Kontordelen er innredet med systemhimlinger og systemvegger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie, inkludert aluminiumskledde trevinduer.

Bygget har gulvvarme i første etasje og radiatorer videre opp. Varmt vann kommer fra en fyrsentral som skal betjene bygg som skal førs opp på nabotomtene. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. SD anlegg gir mulighet til individuell temperaturstyring på kontorene (pluss/ minus tre grader). Bygget er fullsprinklet. Taket i atriet kan åpnes for å ventilere bort røykgasser. Mot øst, sør og vest har bygget solavskjerming med utvendige persienner. I parkeringskjelleren er det plass til cirka 150 biler.

Ingen fraværsskader
Finn Ove Øen sier at byggingen har gått greit. – Det mest krevende var kontroll på grunnvannstanden og de skråstilte glassfasadene. Totalt har 50 personer vært med på byggingen, som skjedde uten fraværskader. Vi har fått økt kompetanse på betongkonstruksjoner som ligger under grunnvannstand gjennom dette prosjektet. Det har vært både kjekt og lærerikt å føre opp plasstøpte konstruksjoner.

Sivilarkitekt og partner Klavs Hyttel i arkitektfirmaet CF Møller forteller at atriumsløsningen ble valgt fordi mange ulike leietakere skulle inn i bygget.

– Da passet det godt med et stort felles atrium. Det var også er ønske om å skape en ny bygningsmessig situasjon i Førde. Sammen med byggene som kommer på nabotomtene vil dette bygget skape offentlige rom som spiller sammen og har gode kvaliteter. Vår største utfordring var elven som renner nær tomten. Vi ville gjerne gi en fornemmelse av den gjennom å åpne opp med glass. I endene av korridorene erd e store glassfelt som gir god sikt til by og fjell.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter