Øvre Ullern Terrasse 3, Oslo

Øvre Ullern Terrasse 3, Oslo

Prosjekttype: Boliger med 15 leiligheter

Kontraktsum eks. mva: 52 millioner kroner

BTA: 3.500 kvm

Byggherre: Øvre Ullern Terrasse 3 AS

Totalentreprenør: Peab AS

Byggherreombud: Sivilingeniør Bjørn Sollid AS

Arkitekt og LARK: Halvorsen og Reine AS Sivilarkitekter

Rådgivere: RIB og RIBy: Rambøll - RIV rør, ventilasjon og RIV energi: Hjellnes Consult - RIE: RIE Consult - RIBR: NEAS Brannconsult - RIA: ÅF Brekke og Strand akustikk - RIG: Multiconsult - Rystelser og støy: SBV Consult

Underentreprenører og leverandører: Armering: EA Smith - Asfalt: Terje Hansen - Plattendekker: Hedareds Sand & Betong - Betongtrapper: Nor Element - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Brannsikring: Oslo Brannsikring - Dører: Daloc - Elektro og tele: Fetsund Elektro - Fasadepuss: ABC Pussteknikk - Fasadekleding sedertre: Svenneby Sag & Høvleri - Fasadekledning Prodemaplater: Canvas - Flisarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Gassanlegg: Alfa Olis - Gasspeiser: Peisselskapet - Glass 501/502 og baldakiner: Kvams Glass - Glassfasader: Bolseth Glass - Grunnarbeider: Smefa - Heis: Kone - Himling balkonger: Steni - Hvitevarer: BSH Husholdningsapparater - Kjerneboring: Mimax - Kjøkken: HTH Prosjektavdeling - Lås og beslag: Møller Undall - Maler: Karl Myhre Malerforretning - Membran- og taktekking: Hesselberg Tak - Oppmåling: Nerdrums Oppmåling - Parkett: ParkettPartner - Rørlegger og sprinkling: Bare Rør - Røykluker: Bramo Glass og Klima - Solavskjerming: Denorma Krone - Stål: PentaCon / Contiga - Trapper: Tre Trapp - Tømrer / klimavegger: Scandicon Byggeteknikk - Utomhus: Agro Anleggsgartner-Service - Ventilasjon: Bjerke ventilasjon - Vinduer: Lian Trevarefabrikk

 

Ullernåsen er kledd med praktboliger. Men boligprosjektet Øvre Ullern Terrasse 3 går utenpå de fleste, både med tanke på beliggenhet, formgiving og valg av materialer.

Terrengforskjellen er som skapt for terrassert bebyggelse, og dette har satt sitt preg på boligspekteret på Ullernåsen i mange tiår. I motsetning til de eksisterende terrassehusene fremstår ikke dette prosjektet som ensartete moduler i gjentakende former. Øvre Ullern Terrasse 3 består av to hovedvolumer dandert i flere nivåer. I den øvre delen, nærmest veien, er volumene bundet sammen med en innglasset bru over to etasjer. Hver etasje i brua tilhører hver sin leilighet, og er med glasspartier i for- og bakkant helt transparent, og sikrer et fortsatt utsyn til Ullern kirke og over Oslofjorden fra oversiden av veien.

− Vi ønsket å åpne ved å dele bygningsmassen opp i flere volumer. I stedet for at prosjektet ble murt inne og utsynet ble redusert, kunne den flotte utsikten beholdes. Dette har også gitt et naturlig, felles uterom mellom byggene der hovedinngangen til byggene ligger, sier arkitekt Daniel Grande i Halvorsen & Reine sivilarkitekter.

Arkitektenes vellykkede samarbeid med Peab i boligprosjektet Røatunet, gjorde at Peab ble anbefalt som totalentreprenør overfor Bård Wendelborg, utbyggeren bak byggeherrenavnet Øvre Ullern Terrasse 3 AS.

− Vi så med en gang at utfordringene med logistikk ville bli store. Materialtransport inn og avfallshåndtering ut på den bratte tomta var kronglete, men ble løst ved at vi fikk låne nabotomta fra en velvillig kommunal etat og kunne plassere tårnkranen der. Vi måtte også lage en vei ned og rundt for å komme til på den indre delen av tomta. De løsningene vi valgte var avgjørende og sterkt medvirkende for å få til et vellykket resultat, sier Peabs prosjektleder Espen Tønsberg. Høydeforskjellene i det bratte terrenget fra Øvre Ullern Terrasse og ned mot Åsjordet stasjon umuliggjorde også bruk av heiser og lifter, derfor ble tårnkranen stående lenger i bruk enn vanlig.

Berlinervegg
− Grunnforholdene overrasket oss, fjellet var utrolig dårlig. Det lå ikke dypt, men vi kunne grave det ut med maskin, forteller Tønsberg. For å sikre eventuell utrasing fra veien og til eksisterende bebyggelse i øst, måtte Peab sette opp en berlinervegg. Stålrør med diameter 220 mm ble boret ned til 3 meter under nivået for parkerings-kjeller. I disse ble det støpt H-bjelker som det i utskårne slisser ble tredd betongelementer gjennom. Alt dette førte til at arbeidet med grunnen tok vesentlig lenger tid enn beregnet, og Peab var nødt til å forsere betongarbeidene gjennom sommeren for å opprettholde fremdriftsplanene. Peab har utført alt av betong- og tømrerarbeide på dette prosjektet i egen regi.

Rundt på tomta ble det boret ni brønner med 180 meters dybde. De forsyner leilighetene med jordvarme som blant annet gir vann-båren gulvvarme i alle leiligheter. I tillegg til varmepumpen er det en el-kjele som skal håndtere kuldetoppene. Det balanserte ventilasjonssystemet har varmegjenvinning på avtrekksluften.

Tidløst
Uttrykket og formspråket i Øvre Ullern Terrasse 3 står i sterk kontrast til de eksisterende 70- og 80-tallets terrassebygg i strøket. En enkel, stilren formgiving og en behersket bruk av stål, glass, hvit puss og trepanel gir et moderne og mer tidløst uttrykk.

− Jo, vi kunne sikkert gjort mer krumspring i fasadene, men i en balansegang valgte vi å begrense oss. Vi setter ikke så stor pris på fasader som er fine det første året, og som siden fort virker grå og skitne. Når vi valgte sedertre med noen strøk med lys pigmentert beis, så skal de kunne stå noen år før de på ny må beises. Det gylne sedertreet gir en naturlig farge- og materialkontrast til den hvite pussen. Dette er noe av det som jeg synes vi har lykkes beste med; kontrasten i de forskjellige materialene opp mot hverandre, sier Grande. Det transparente og lette uttrykket forsterkes også av at overgangen mellom terreng og bygg i første etasje har fått enkelte partier med fasadesystemet StoVerotec Glas.

God utomhusløsning
Å bygge i et sterkt skrånende terreng har sine utfordringer. Men med riktig prosjektering og utførelse blir også utomhusarealene ofte en ytterligere styrke. Skifermurer og støttemur i granitt og fellesplass med brostein i granitt skaper variasjon mellom grønne plener, og vegetasjon med villvin og eføy. Om kvelden nennsomt lyssatt med innfelte lysarmaturer i og langs fellesområdene.

De 15 leilighetene med tilnærmet livsløpsstandard varierer i størrelse. De minste er på ca. 65 kvm, men gjennomsnittet på leilighetene er 150 kvm. De fleste har to balkonger eller terrasser på hver sin side. Enkelte av balkongene er på nesten 20 kvm. Beliggenheten mot sørvest sikrer mye sol.

− I Norge er det litt begrenset hvor lang brukstid i året det er for takterrasser, men det er en fordel å kunne ivareta de fordelene som ligger i den utsikten og beliggenheten som er her oppe, sier Grande.

De tre toppleilighetene har store takterrasser, den største leiligheten på ca. 260 kvm har tre terrasser fordelt over tre plan. Her kan man nyte en fullstendig usjenert utsikt fra Maridalsvannet i øst via Oslo sentrum, ned til Drøbaksundet og bort til Kolsåstoppen i vest.

Høyt nivå
Når utbyggere i andre prospekter lover høy standard, så vil det i de fleste tilfeller blekne mot det utstyrsnivået som tilbys i disse leilighetene. Vi har nevnt vannbåren gulvvarme og fullsprinkling i alle rom. Men også gasspeiser, utvendig solavskjerming, flere bad og våtrom, kjøkken med hvitevarer, og med oljet eikeparkett som standard. Fasilitets- og utførelsesnivået er høyt, det samme må nødvendigvis også prisnivået og kjøpegruppens økonomiske handlefrihet være. Boligkjøperne var tidlig inne og kunne komme med sine ønsker og behov. Noe omfanget av tilvalgsbestillinger, kanskje spesielt på elektroarbeid, viser.

− Det har vært store endringer og mange tilvalg, for enkelte leiligheters vedkommende flere hundre tusen kroner. Det har vært veldig artig å få være med på et slikt prosjekt, og det bli vel noen år til jeg får være med på å bygge noe slikt igjen, sier Tønsberg.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter