Sveio kommunehus

Sveio kommunehus

Sted: Sveio

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Entrepriseform: Total

Kontraktssum: 21 millioner kroner

Bruttoareal: 1.100 kvm

Byggherre: Sveio kommune

Totalentreprenør: Engelsen Totalentrepriser

Arkitekt: Link Signatur Stord

Rådgivere: RIB: Omega Stord - RIV, RIE: Apply TB Haugesund

RIBr: Norflam Haugesund

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Engelsen Anlegg - Betong: Engelsen Entreprenør - Tømrer: Engelsen Bygg - Maler: Malerfirma O. Kjelsnes - Anleggsgartner: Jostein Myge

Sveios nye kommunehus har store glasfasader og et transparent inngangsparti.

Sivilarkitekt og partner Svein Halleraker i arkitektfirmaet Link Signatur AS forteller at utformingen av det nye kommunehuset skal vise at kommunen har en sentral plass i samfunnet. – Bygget symboliserer åpenhet og tilgjengelighet.

Tidsmessig
Halleraker sier at Link Signatur vant en invitert arkitektkonkurranse om å utforme kommunehuset.

– Sveio kommune trengte nytt kommunehus etter at det gamle brant. Det nye ligger midt i en rekke med byggetrinn fra tidlig 50 tall til sent 80 tall. Vi valgte å gi det et klart tidsmessig uttrykk. En utfordring var at branntomten ga lite handlingsrom for det vi ønsket å formidle. Jeg synes likevel vi har klart å få til det utrykket vi følte var viktig.

– Gjennom prosjektprosessen kom vi frem til en tydelig og avgrenset symbolikk. Det var viktig at dette ble fulgt tett opp i byggefasen. Både kommunen og entreprenøren viste heldigvis vilje til å imøtekomme de ønskene vi hadde.

21 millioner
Den nye delen av Sveio kommunehus er 1.100 kvadratmeter og ført opp i totalentreprise av Engelsen Totalentrepriser. Engelsen Anlegg har utført grunnarbeidet, Engelsen Anlegg betongarbeidet og Engelsen Bygg tømrer og innredningsarbeidet. Entreprisekostnaden er 21 millioner kroner eks mva. Byggearbeidene startet i september i 2009. Bygget ble tatt i bruk i september i år.

Bygget har tre etasjer. I første etasje ligger resepsjon/kundetorg, kontorer og kantine. I andre etasje er det kommunestyresal og kontorer. Kommunens IKT avdeling holder til i underetasjen. I kontordelen er det en kombinasjon av cellekontorer og landskap.

Betong og limtre
Byggeleder Frank Rune Almås i Engelsen Bygg forteller at bygget har tilnærmet rektangulær form.

– Bærende konstruksjon er i betong og limtre. Både i front og i bakkant krager andre etasje ut over første etasje. Taket består av lettakselementer. Bygget har store glassfasader, samt gråmalt trepanel. Kommunestyresalen ligger i andre etasje rett over hovedinngangen og vender ut mot plassen foran bygget. Den har fasade i klart og herdet rødt glass. Det er skifer på gulvet i inngangspartiet, parkett i kommunestyresalen og kantinen og belegg på kontorene. I kontorene er det systemvegger og systemhimlinger.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bygget ble tettet tidlig i vinter, i en periode med lite nedbør, noe som reduserte behovet for uttørking. I januar var det temperaturer på ned mot minus 25 grader Celsius i Sveio og da ble arbeidet innstilt.

Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer, basert på elektrokjel. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Det er individuell styring av temperaturen på kontorene (pluss/minus tre grader). Det er soldempende glass og solavskjerming ved innvendige og utvendige persienner.

Almås sier at de største utfordringene i prosjektet var kulden sist vinter og bygningsmessig og teknisk sammenkobling av ny og eksisterende del. – Sammenkoblingen lærte vi mye av. Vi hadde i snitt 10-12 personer i aktivitet på byggeplassen. Arbeidene skjedde uten fraværsskader.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter