Bra boligbygging - dårlig salg

Det er for tiden fin fart i boligbyggingen her til lands. Salget av nye boliger ligger på et lavt nivå, men også her er utviklingen positiv.

Det er Boligprodusentenes kvartalsvise markedsrapport per tredje kvartal utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret som viser dette.

De ferske tallene viser at igangsettingen etter årets ni første måneder er 47 prosent høyere enn for samme måned i fjor.

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene ser imidlertid ingen grunn til å skrive opp foreningens prognose for årets boligbygging.

– Vi holder fast ved 23.000 nye boliger i 2010. Aktiviteten var spesielt høy i september, mens den var lav i juli og august. Vi må se på dette i sammenheng, presiserer han.

Solid ordrereserve
Også boligbedriftenes ordrereserve viser solide takter. Så langt i år har den steget med hele 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens den har økt med 6,2 prosent fra forrige kvartal.

– Her må vi huske på at økende leilighetssalg har en opphopende effekt på ordrereserven. Bankene setter krav til salg før prosjekter kan settes i gang. Dessuten legges det stadig ut nye prosjekter. Begge disse to forhold ved leilighetsprosjekter bidrar til at ordrereserven blir mer imponerende enn den er, kommenterer en alltid forsiktig Per Jæger.

Lavt salgsnivå
Salget av nye boliger viser en tilbakegang på nærmere 16 prosent i forhold til foregående kvartal samt et fall på 7,5 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Etter årets ni første måneder har salget riktignok økt med vel 12 prosent sammenlignet med samme tidsrom i fjor, men nivået er lavt.

– Salget er faktisk på det laveste nivået siden registreringene startet i 1999 med unntak av kriseårene 2008-2009, kommenterer Jæger som legger til at dette bidrar til at boligbyggingen ikke vil skyte skikkelig fart.

Mer leiligheter og småhus
Det er bygging av leiligheter og småhus som særlig står for veksten. Per tredje kvartal i år utgjør leiligheter 32 prosent av igangsettingen mot 29 prosent i samme periode i fjor, mens andelen småhus er på 24 prosent som representerer en vekst på fem prosentenheter sammenlignet med samme periode i fjor. Andelen eneboliger har tilsvarende falt fra 52 til 44 prosent.

Samme tendens gjør seg gjeldene for salget, men her har andelen leiligheter nå kommet opp i hele 40 prosent, opp fra 37 prosent ved samme tidspunkt i fjor. Småhus sin andel er på 21 prosent som representerer en økning på to prosentenheter fra samme periode i fjor. Eneboligenes andel av salget er per tredje kvartal i år er 39 prosent mot 44 prosent på samme tid i fjor.

Det er fortatt Vestlandet med Rogaland som en suveren ener hvor boligbyggingen er sterkest. Bare Rogaland står for 18 prosent av den totale boligigangsettingen. Men nå viser også Sør-Trøndelag, Akershus og Aust-Agder solide takter. Oslo ligger fortsatt lavt i forhold til behovet.