Byggestart i Hardanger utsatt ett døgn

Statnett sier de utsetter byggestarten for den nye kraftlinjen i Hardanger til tirsdag morgen etter at aksjonister hindret anleggsarbeidet mandag.

Anleggsstart Hardanger

* Mandag 18. oktober skulle Statnett startet arbeidet med luftledningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Byggestarten ble imidlertid utsatt et døgn etter at aksjonister hindret anleggsarbeidet.

* I første omgang er det snakk om rydding av skog og støping av fundamenter for kraftmastene. Om lag 40 personer skal være i arbeid på anlegget.

* Bak aksjonen står organisasjonen «Bevar Hardanger» med over 4.000 støttespillere. Mange av støttespillerne har sagt seg villig til å delta i ulike former for aksjoner.

* Folk i Hardanger har krevd en jordkabel på denne 10 kilometer lange strekningen, men det har blitt avvist. Regjeringen mener de første 54 mastene på land kan reises selv om avgjørelsen ikke er tatt med hensyn til sjøkabel eller luftspenn på strekningen Sima-Kvam.

Kilde: NTB

Ved 6-tiden mandag morgen tok 30 aksjonister seg inn på anleggsområdet ved Kvamskogen. Ifølge NRK beslagla demonstrantene anleggsutstyr og satte dermed en midlertidig stopp for arbeidet.

Ved 10-tiden opplyste Statnett at de utsetter byggestarten til tirsdag morgen.

– Vi ser dette som en delvis seier og er godt fornøyd med dagens aksjon, sier daglig leder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger til NRK. Han sier de nå vil se på planene for hva som skal skje fremover.

Arbeidet som skulle startet mandag morgen var byggingen av den nye 10 kilometer lange overføringsforbindelsen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Forbindelsen er en del av den omstridte kraftlinjen som skal gå fra Sima i Eidfjord.

– Foreløpig ingen politisak
Det var en mindre gruppe aksjonister som møtte fram, sammen med presse og noen anleggsarbeidere. Aksjonen gikk rolig for seg, og stemningen ble beskrevet som gemyttlig. Politiet var ikke til stede, og valgte å avvente situasjonen.

– Vi følger med på det som skjer i media, men foreløpig er dette ikke en sak for oss, sier lensmannen i Kvam og Samnanger, Terje Kvalvik, til NTB. Så lenge det er snakk om sivil ulydighet som går fredelig for seg, vil han ikke foreta seg noe før det eventuelt kommer en forespørsel fra Statnett.

– Om det skjer, vil vi gjøre en formell sjekk av byggevedtaket og deretter be demonstrantene fjerne seg frivillig. Gjør de ikke det, må vi vurdere om vi skal flytte dem, sier Kvalvik, men understreker at politiet ikke vil gripe inn på eget initiativ.

Riis-Johansen: – Dumt
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen uttrykte ingen forståelse for aksjonen da han stilte i NRKs radiostudio mandag morgen.

– Jeg synes dette er dumt for folk i Bergen som trenger strøm. Jeg håper aksjonistene tenker på at dette er et viktig arbeid som er basert på et lovlig fattet vedtak, sa statsråden og viste til at vedtaket er basert på «gode og riktige spilleregler i et demokrati».

Der møtte han motbør hos bergenser og næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell, som er styreleder i Bevar Hardanger og som har sagt at han selv kunne tenke seg å lenke seg fast i kampen mot mastene.

– Det er mulig Bergen trenger strøm, men det er ikke undersøkt av uavhengige eksperter, bare av statsrådens egne folk: teknokratene i Statkraft og Norges vassdrags- og energidirektorat, sa Odfjell. Han mener byggestarten burde vært utsatt til den varslede nye utredningen er klar.

– Denne strekningen kunne vært bygget parallelt med den øvrige traseen, dersom det bekreftes at det er bruk for disse mastene.

Skal bygges uansett
Riis-Johansen på sin side forsvarer byggestarten med å si at myndighetene følger vanlige prosedyrer i slike utbyggingssaker.

Etter at det ble vedtatt at kraftlinjen fra innerst i Hardangerfjorden skulle gå gjennom luften, er det satt ned fire nye utvalg som på nytt skal se på muligheten for en sjøkabel fra Sima til Kvam.

Statnett opplyser at den strekningen de nå skal starte å bygge vil gå i luftledning uansett om det blir luftspenn eller sjøkabel på resten av traseen.