Amatørmessig fra Skattedirektoratet

Vi har tidligere stilt oss svært så negativt til Skattedirektoratets opplegg om at alle nordmenn nå på egen hånd skal måle opp sine boliger. Hele opplegget er og blir amatørmessig. Helt opp til det siste er det kommet nye regler – eller presisering av reglene. Er det rart at folk blir forvirret. Bare to dager før du skal ha levert skjemaet for ny likningsverdi, presiserer Skatteetaten definisjonen av P-ROM. Garderoberom er nemlig ikke det samme som et garderobeskap.

 

Som mange andre har jeg ligget på kne, målt og notert. Allerede i august kom de første brevene fra Skatteetaten i boligeiernes postkasser – og som mange andre har jeg meldt inn mine garderobeskap. Skjønt jeg vet jo at ingen bor i et garderobeskap – og det har også Skattedirektoratet funnet ut. Når skjemaene nå blir lest – vil nok mange ha litt for store P-areal nettopp på grunn av at Skattedirektoratet dårlig håndverk. Noen i Skattedirektoratet har kanskje trodd at man kunne bo i et garderobeskap.

Nå blir de sagt at de aller fleste vil få lavere skatt på grunn av dette nye måleutspillet. Det tror vi bare sånn passelig på.

Skatteetaten presiserer nå at det skal skilles mellom garderobeskap og garderoberom:

• Et garderobeskap er det man vanligvis har på soverrom med hyller eller opphengsmuligheter.

• Et garderoberom er det man ofte kaller for et walk in closet.

• Garderoberommet skal ikke telle, mens gulvet under garderobeskapet skal tas med!

- De som har tatt med garderoberom i sitt areal, kan sende inn nye opplysninger om arealet, forklarer Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, til NRK.no.

Tirsdag denne uken hadde omlag 53 prosent av boligeierne allerede levert skjemaet til Skatteetaten.

- Du kan sende inn nytt skjema, eller fylle ut elektronisk på nytt så mange ganger du vil, akkurat som med selvangivelsen. Vi bruker den siste informasjonen vi har fått, understreker Halvorsen.

- Vi følger takseringsbransjens retningslinjer. Garderobe ble dessverre ført opp i listen over P-ROM og ikke S-ROM ved en feil, forklarer Halvorsen.

I taksbransjens retningslinjer ved arealmåling 2009 står det å lese at omkledningsrom er å regne som P-rom, og at garderobe er å regne som S-rom – men det defineres ikke hva forskjellen på garderobe og omkledningsrom er.