Eiendomsskatten har økt med 1,6 milliard

Fra 2006 til 2009 har eiendomsskatten økt med 1,6 milliard kroner, fra 4,9 milliarder kroner til nesten 6,5 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Regjeringen har nektet å heve skattene fra 2004-nivået for å øke inntektene. Men det har ikke hindret landets lokalpolitikere fra å jakte på mer penger, skriver Vårt Land.

– Det er viktig å være klar over at eiendomsskatt er frivillig for kommunene, og det er kommunenes valg om de vil innføre denne skatten eller ikke. Mange kommuner innfører eiendomsskatt for å kunne opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen. Når de økonomiske rammene blir trangere er det mange kommuner som må se seg om etter andre inntektskilder, og eiendomsskatt vil være en av disse, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS.

Ved utgangen av 2009 benyttet 299 av 430 kommuner eiendomsskatt.

I gjennomsnitt betalte en eier av en enebolig på 120 kvadratmeter nærmere 2.340 kroner i eiendomsskatt i fjor, mot snaut 2.200 kroner året før. Det laveste skattebeløpet for en eiendom av denne størrelsen var på 200 kroner i fjor og det høyeste på 5.760 kroner.