Optimisme blant tekniske entreprenører

De tekniske entreprenørene i Norge omsetter samlet for om lag 60 milliarder kroner. I følge en rykende fersk markedsrapport er man på vei tilbake til en normal etterspørselsituasjon.

Optimismen råder igjen innenfor mange områder. Tekniske installasjoner utgjør en stadig større andel av byggmarkedet. I nye boliger med enkel standard er om lag ¼ av byggets kostnader tekniske installasjoner. I avanserte kontorbygg og sykehus øker andelen til nærmere halvparten av byggets kostnader. De tekniske fags andel har økt over det siste tiåret.

– Det er flere grunner til økningen, blant annet at byggherrer og leietakere stiller økte krav til funksjonalitet, komfort, energiløsninger og innemiljø i byggene. Vi forventer at den positive utviklingen for våre fag vil fortsette også de neste årene, bl.a. som følge av reviderte byggeforskrifter, energimerkeordningen og generelt markedets økende fokus på energieffektive installasjoner, energistyring og integrerte løsninger som viktige innsatsfaktorer for mer grønne bygg, sier Jostein Skree, adm. direktør i Norsk Teknologi som omfatter bransjeforeningene NELFO (EL og IT Bedriftene), Integra (systemintegratorene), HLF (heisbedriftene) og VKE (ventilasjon, kulde og energi).

Det fremgår av markedsrapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret, at det totale markedet for tekniske installasjoner i 2010 forventes ned med om lag 5 prosentsammenlignet med 2009. Det er private yrkesbygg som hovedsakelig står for nedgangen, mens boligmarkedet allerede fra 2010 opplever økning. I det totale markedet for tekniske installasjoner forventes en oppgang i 2011 på 2-3 prosent og nye 2-3 prosent i 2012.

– Når vi nå nærmer oss slutten på 2010 kan vi oppsummere at våre bransjer kom relativt greit ut av finanskrisen. Effektene slo noe senere inn hos oss, slik våre bedrifter er plassert i verdikjeden. Samtidig har markedet for rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT) heldigvis vært sterkt i perioden, bl.a. stimulert gjennom offentlige tiltak og Enova. Det har også vært viktig at private forbrukere har solid økonomi og store deler av olje- og gassvirksomheten fortsetter å investere på høyt nivå og verftsnæringene hadde langsiktige gode ordrebøker. Vi ser muligheter i mange markedsnisjer og dermed viser betydelig grad av tilpasningsdyktighet når markedet er krevende, avslutter Jostein Skree.