Interessenter i kø for norsk Expo-paviljong

Det er ikke bestemt hva som skal skje med den norske paviljongen på Expo 2010 i Shanghai når verdensutstillingen er over 31. oktober. Kinesiske interessenter står i kø.

Publikum strømmer til den norske sjømat- og fiskeriuka som pågår under verdensutstillingen i Shanghai. Lørdag hadde restauranten rekordbesøk, og søndag hadde paviljongen drøyt 20.000 besøkende. Utstillingen åpnet i mai.

Når verdensutstillingen er over, er Norge, som de andre utstillerne, forpliktet til å ta ned paviljongen. Tomta må være ryddet i løpet av våren 2011. Deretter skal paviljongen selges, men til hvem er ikke bestemt.

– Det er mange interessenter, og de er alle kinesiske. Jeg tror Tromsø har ønsket seg bygningen, men jeg tror neppe det er aktuelt å sende den med skip til Norge, sier kommunikasjonsdirektør for den norske paviljongen, Philip Lothe.

Pris ukjent
Bygningen er tegnet av det norske arkitektkontoret Helen & Hard Arkitektkontor i Stavanger. Hvor mye den er verd, er vanskelig å si, mener Lothe, men budsjettet for Norges deltakelse på Expo 2010 er 150 millioner kroner.

– Det kan bli noe mer når regnskapet er gjennomgått, men det er det runde tallet vi har holdt oss til hele tiden.

– Hva paviljongen i seg selv er verd i penger er vanskelig å si, det kommer litt an på hva de som byr mener den er verd. Men hva som skjer med bygningen og alt som står på det 3.000 kvadratmeter store området her er ikke avklart, sier Lothe til NTB.

Kriterier
Interessentene vil bli vurdert ut fra flere kriterier: Kjøperen må blant annet ha en plan eller et prosjekt som representerer bygget og som er i tråd med hva som skal eksponeres på Expo, og en overbevisende teknisk og finansiell gjennomføringsevne.

– Vi har mange interessenter, og vi vil etter hvert vurdere dem. Hvis vi velger en løsning med gjenbruk vil det ta litt lengre tid, da må vi lage avtaler med den som skal overta paviljongen.

Expo 2010 ligger på et tidligere industriområde som i utstrekning er like stort som Oslo mellom Vigelandsparken og Ekebergskrenten og i bredde fra Operaen til Adamstuen.

Den norske paviljongen er på 3.000 kvadratmeter og vi har utnyttet ca. 2.000 kvadratmeter til bygg, sier Lothe.