Gode oljeutsikter i verden, dystert for Norge

Statoil forventer en økning i oljeproduksjonen på verdensbasis, men fortsatt nedgang i oljeproduksjonen på norsk sokkel.

Bortsett fra et hopp i andre kvartal har oljeprisen holdt seg mellom 70 og 80 dollar fatet i 2010. Det beskrives som et sunt nivå.

– Oljeprisene har vært slående stabile i år, i sterk kontrast til tidligere år da vi hadde store svinginger. 70-80 dollar fatet er en oljepris som gir tilstrekkelig insentiver for nye investeringer i oljeindustrien. At prisen forventes å holde seg stabil, bidrar ytterligere til investeringslysten. Samtidig er dette et prisnivå som ikke ligger for høyt, slik at det for eksempel hindrer økonomisk oppgang, sier leder Sandrine Tørstad i Statoil oljemarkedsanalyse.

Den økte etterspørselen i 2010 kommer samtidig med at norsk oljeproduksjon har avtatt kraftig.

– Dessverre ser det nokså dystert ut også for 2011. Vi forventer en nedgang i oljeutvinningen på norske sokkel på nærmere 100.000 fat per dag, sier Tørstad til NTB.

Hun understreker at en stabil oljepris på det nivået som er forventet for neste år vil gagne oljeindustrien i Norge og øke investeringslysten. Investering i nye felt eller ny teknologi for å øke utvinningsprosenten ses som løsninger for å holde norsk oljeproduksjon oppe.

Akkurat hva Statoil tipper som snittprisen for olje i 2011, vil ikke Tørstad ut med. Snittet for oljeanalyser verden over ligger på 86,6 dollar fatet, med et spenn fra 69,75 til 95 dollar fatet.