Høyesterett sier nei til ubegrunnet ankenekt

En avgjørelse i Høyesterett gir mulighet for gjenåpning av tusenvis av straffesaker som tidligere er nektet ankebehandling uten begrunnelse.

Avgjørelsen åpner for at straffesaker hvor den dømte er nektet anke uten begrunnelse, kan kreves gjenåpnet gjennom Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Siden 2008 er det, med henvisning til menneskerettighetene, bestemt at alle beslutninger om å nekte anke av en straffesak skal begrunnes.

Det har imidlertid vært uklart om dette kravet også skulle få tilbakevirkende kraft. Høyesteretts avgjørelse tirsdag slår imidlertid fast at også avsluttede saker kan bli prøvet på nytt.

Opptil 10.000 saker
For unngå et uhåndterlig antall saker bestemte Høyesterett at det bare er saker som er yngre enn fem år som omfattes av rettsavgjørelsen. Men denne begrensningen kan bli opphevet i saker hvor den dømte fremdeles sitter i fengsel.

Førstelagmann Dag Bugge Nordén i Agder lagmannsrett har tidligere opplyst til Aftenposten at det årlig er rundt 2.000 straffedømte som uten begrunnelse er blitt nektet å anke sine saker de siste årene.

Det betyr at Gjenopptakelseskommisjonen kan få opptil 10.000 saker om ankenekt som det må tas stilling til.

Åpner for mange
– Dette er en veldig viktig avgjørelse som åpner for ny vurdering av ankespørsmålet for mange med rettskraftige dommer, sier advokat John Christian Elden som førte saken for en bedrageridømt klient i Høyesterett.

Bakgrunnen for saken var at hans klient i 2006 ble dømt til seks års fengsel for grovt bedrageri. Han anket dommen, men anken ble nektet fremmet fordi lagmannsrettens vurdering var at anken ikke ville føre fram. Noen øvrig begrunnelse ble ikke gitt.

Etter at dommen ble rettskraftig forsøkte Elden på vegne av klienten å få saken gjenåpnet, men fikk nytt avslag. Derfor saksøkte de Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i en sivil prosess, med krav om at avslaget skulle kjennes ugyldig. I tingretten tapte de saken, men Høyesterett avgjorde at dette avslaget var galt.

– Uriktig rettsanvendelse
– Min konklusjon er at den avgjørelse som er truffet av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, må kjennes ugyldig fordi den bygger på uriktig rettsanvendelse, skriver førstvoterende dommer Liv Gjølstad i dommen.

I praksis betyr Høyesteretts avgjørelse at svært mange nå er gitt rett til å få straffesaken sin vurdert på nytt av Gjenopptakelseskommisjonen. Forutsetningen er at en anke er avvist av lagmannsretten uten begrunnelse.

– Det vil åpenbart kunne bli en god del begjæringer om gjenåpning på samme grunnlag som i denne saken, skriver Gjølstad i dommen.

Fanger slippes fri
I tillegg mener Elden at dommen også bekrefter den ugyldig dømtes rett til å slippe ut fra soning mens Gjenopptakelseskommisjonen gjennomfører ny vurdering av saken.

Hans klient ble løslatt fra fengsel i september i påvente av Høyesteretts behandling av spørsmålet. Nå vil han være ute av fengselet til ankespørsmålet og en eventuell ny rettssak er avholdt.

– Slik jeg forstår dommen må nå mange fanger slippes fri mens sakene deres vurderes på nytt, sier Elden.