Marine Harvest: Regulering hindrer utvikling

Marine Harvest mener statens regulering hindrer en bærekraftig utvikling av fiskeoppdrettsnæringen i Norge. Selskapet har klaget eierskapsbegrensningen inn for overvåkingsorganet ESA.

 

Det såkalte laksetaket setter en grense på 25 prosent av oppdrettsfiskproduksjonen i landet per selskap. Marine Harvest, som er verdens største innen oppdrettslaks, har med sine 216 konsesjoner rundt 22 prosent av norsk produksjon, ifølge selskapet selv.

Selskapets administrerende direktør i Norge, Marit Solberg, bekrefter at det er Marine Harvest som har brakt saken inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

– Bærekraftig havbruk

– Vi mener tiden har løpt fra dagens regulering av havbruksnæringen. Regjeringens strategi for bærekraftig havbruk og den pågående overgangen til produksjon i store soner vil kunne utløse behov for en konsolidering av næringen. Med dagens eierskapsbegrensning er Marine Harvest utelukket fra å delta i denne konsolideringen, sier Solberg i en pressemelding.

Ifølge Dagens Næringsliv er Marine Harvest blitt stående på sidelinjen under de siste måneders oppkjøpskamp i fiskebransjen på grunn av eierskapsbegrensningene. Lerøy Seafood og Salmar, som er henholdsvis nest størst og tredje størst innen oppdrettslaks i Norge, har begge det siste året gjort oppkjøp.

Miljøtiltak

Marine Harvest mener det vil være lettere å sette i verk miljøtiltak og bekjempe lakselus og andre sykdommer for større aktører og poengterer at dette er ressurskrevende arbeid.

Dette argumentet er ikke Fiskeri- og kystdepartementet enig i.

– Jeg ser ikke at størrelse er et relevant argument i en slik sammenheng. I utformingen av regelverket er det lagt vekt på hvordan anleggene drives, ikke hvem som eier dem, sier statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) til Dagens Næringsliv.

Innen 29. oktober

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) må innen 29. oktober svare ESA om det norske regelverket. Svaret kan bli avgjørende for om ESA åpner en sak mot Norge.

En mulig konsekvens av en slik sak er at regjeringen kan bli nødt til å heve eller fjerne 25-prosentgrensen