Vindmøller langs kysten

Vi regner med at dem som protesterer mot monstermaster, også vil protestere mot vindmøller langs kysten. Skjønt noen kjemper for vindmøller, men mot mastene. Men uansett må strømmen bringes frem til dem som trenger kraften. Olje- og energiministeren må nå kjempe mot vindmøllene fra alle kanter. Vi tror ikke at dagens statsråd evner å ta denne kampen. Etter vårt syn er det nå på tide å få en helhetlig plan om hvor mye elektrisk energi vi trenger å produsere her i landet. I dette regnestykke må det også legges inn hva vi kan spare om vi tar et krafttak innen energiøkonomisering.

Vi har hele tiden ment at det er galskap å sende gass ut av landet for så å kjøpe strøm tilbake fra utlandet. Vi har hele tiden ment at det er galskap å sende elektrisk strøm i kabel ut til plattformene i stedet for å bruke den energien plattformene tar opp. Det som har gjort at det nærmest er sammenbrudd i kraftforsyningen i Midt-Norge, er at gassbehandlingsanlegget på Aukra sluker enorme mengder elektrisk energi. Hadde vi brukt gassen ville Aukra-anlegget vært selvhjulpet. Men nå må vi bygge de store overføringslinjene til Midt-Norge for å sikre den alminnelige forsyning.  Aukra-anlegget tar mye av det landsdelen produserer av kraft.

Hele diskusjonen rundt kraftsituasjonen er ellers full av paradokser – og vi finner uendelig mye dårlig politisk handverk. Det er mange ulike grupper - og mange interesser - ikke minst i motstandernes rekker.

Men uansett må vi ha mer strøm her i landet – og vi må sikre et bedre strømnett. Mer strøm trenger vi også om vi bruker mye penger på energisparing - og det må vi.

Nå starter byggingen av de såkalte ”monstermastene” for å sikre strøm til Bergen. I dagene som kommer blir det sikkert uendelig mye bråk. Følelsene synes helt å ha tatt overhånd. Nå er det på tide at regjeringen viser handlekraft. Problemet er at dette i så fall skjer i 12. time.

Kraftdebatten er sprikende og full av motsetninger. Nå er det på tide at de som styrer landet setter seg ned for å klargjøre behov og begreper.