Starter bygging av omstridte master

Mandag 18.oktober starter anleggsarbeidet på den nye overføringsforbindelsen mellom Sima i Eidfjord og Samnanger.

Fakta om kraftlinjen i Hardanger

* Statnett fikk i 2008 konsesjon på bygging av en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger. Dette for å sikre nok energi til Bergensområdet.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* 10. august bøyde regjeringen av for det folkelige kravet mot høyspentmaster. Regjeringen vil la eksterne aktører vurdere sjøkabelalternativet på strekningen Sima- Kvam, samtidig som utbyggingsprosessen starter på strekningen Kvam – Samnanger. De berørte ordførerne får også være med i arbeidet med å justere traseen og forskjønne de planlagte mastene.

*Mandag 18. oktober starter Statnett arbeidet med luftledningen mellom Samnanger og Mødal. Folk i Hardanger har krevd en jordkabel på denne 10 kilometer lange strekningen, men det har blitt avvist. Regjeringen mener de første 54 mastene på land kan reises selv om avgjørelsen ikke er tatt med hensyn til sjøkabel eller luftspenn på strekningen Sima- Kvam.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes å bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til såkalte avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal benyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger. (©NTB)

Arbeidet starter på strekningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Luftledning på denne strekningen blir identisk for både luft- og sjøalternativet.

Byggestart vil berøre en strekning på ca.10 km. I påvente av endelig beslutning vedrørende Sima-Samnanger er det er kun på denne strekningen det vil bli utført arbeid. Aktiviteter som vil bli gjennomført i høst er skogrydding og fundamentering.

- NVE har nå godkjent Statnetts miljø- og transportplan. Vi ser frem til å starte på det viktige arbeidet med å gi Bergensområdet en sikker strømforsyning. Vi har hatt god dialog med både Samnanger og Kvam den siste tiden og tror på gode arbeidsforhold under anleggsarbeidet, sier prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås.

Med en godkjent miljø- og transportplan har Statnett alle nødvendige tillatelser som trengs for å igangsette byggingen. Dialog og samråd med de berørte kommunene og grunneierne har vært viktig i utarbeidelsen av planen. Den beskriver hvordan hensynet til miljøet skal ivaretas i anleggsfasen, blant annet med restriksjoner for transport og med krav til opprydding etter at anleggsarbeidet er avsluttet. Miljø- og transportplanen er et vedlegg til HMS-planen for prosjektet.

Det kroatiske selskapet Dalekovod er ledningsentreprenør, og totalt vil rundt 40 personer være involvert i anleggsarbeidet i høst. Dalekovod har også tidligere bygget ledninger for Statnett. Blant annet den 25 kilometer lange luftledningen fra Tydal til svenskegrensen. Statnett stiller høye krav til helse, miljø og sikkerhet, noe Dalekovod er godt kjent med.

- Vi har svært gode erfaringer med Dalekovod og ser frem til et nytt samarbeid. Vi kommer til å ha daglig kontakt med entreprenøren og vil kontinuerlig kontrollere utført arbeid. Målet er at våre aktiviteter ikke skal medføre personskader og at en tar hensyn til det ytre miljøet, sier Bygdås.