Svært treg prisvekst holder trolig renta nede

Prisene har steget så lite det siste året at Norges Bank trolig kommer til å vente enda lengre med å sette opp renta.

De tolv siste månedene, mellom september i år og i fjor, steg det samlede prisnivået (KPI) med 1,7 prosent. Det skyldtes først og fremst vinterens høye prisnivå på strøm, som steg med 21,2 prosent i perioden. Utviklingen avviker klart fra anslagene til Norges Bank om en prisstigning på 2,3 prosent.

Men justert for energivarer og avgiftsendringer (KPI-JAE), den viktige størrelsen Norges Bank ser på når styringsrenta skal settes, var prisstigningen på bare 0,9 prosent i denne perioden. Det er ned fra 1,4 prosent i tolvmånedersperioden fra august i fjor til august i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), og også lavere enn forventningene om en vekst på 1,1 prosent blant analytikerne.

Denne utviklingen er klart svakere enn Norges Bank har anslått og kan føre til at sentralbanken nedjusterer sin nåværende rentebane når pengepolitisk rapport blir lagt fram i slutten av måneden, ifølge ekspertene.

Venter med renteheving
I en kommentar framhever DnB NOR Markets at septembertallene bekreftet det Norges Bank observerte i forbindelse med den siste rentebeslutningen. Analytikerne i DnB NOR tror nå at sentralbanken kommer til å vente til sommeren neste år med å ta fatt på klatringen tilbake til et normalrentenivå på 4-4,5 prosent. Rentebanen fra junirapporten antyder en renteøkning rundt årsskiftet.

Reaksjonene i markedet mandag førte umiddelbart til at den norske krona svekket seg og at den norske markedsrenta gikk noe ned.

Nordea Markets holder seg til sin forventning om første renteheving i mai neste år, men tror Norges Bank kan komme med nye signaler når regionalt nettverk kommer med sine oppsummeringer onsdag denne uka.

– Så langt har vi sett en utvikling som er på linje med eller lavere enn Norges Banks anslag, heter det i en kommentar.

Slutt på sommersalget
Mens klær ble solgt på tilbud i juli og august, strammet butikkene inn den praksisen med høstkolleksjonenes ankomst i september. Det førte til en prisstigning fra august til september i år på 7,8 prosent – og var dermed den viktigste årsaken til at det samlede prisnivået, konsumprisindeksen, steg med 0,6 prosent i samme periode.

Det er likevel 0,2 prosentpoeng lavere enn i samme periode i fjor, og skyldes svakere vekst i prisene på matvarer og at prisene på bøker gikk ned i periode da de steg året før

Også prisutviklingen på flyreiser, tjenester innen kultur og fritid og klær var med på å svekke tolvmånedersveksten. Stigende strømpriser (2,5 prosent i år) bidro sterkt i motsatt retning, i og med at strømprisene i samme periode i fjor gikk ned med 4,6 prosent.