Chile: Forberedelsene går etter planen

Familie og venner strømmer nå til San José-gruva i Chile for å være på plass når de 33 gruvearbeiderne blir brakt opp i lyset til uka.

– Vi må ta oss en feriedag, arrangere en grillfest og feire dem, det hadde vært fantastisk, sier en lokal kvinne til chilenske TVN.

Antallet familiemedlemmer og venner av gruvearbeiderne er i løpet av to dager tredoblet i «Håpets leir» ved den sammenraste gruva. Samtidig pakket pårørende fra flere deler av Chile sakene sine og reiste til San José-gruva så snart de fikk nyheten lørdag kveld lokal tid om at redningsmannskapene har klart å bore ferdig et hull som er stort nok til at gruvearbeiderne kan hentes ut.

Skal møte far

Flere satte seg på bussen fra hovedstaden Santiago, som ligger nesten 700 kilometer sør for Copiapó.

– Vi er kjempeglade nå, men vi har det travelt, sier Alicia Picona, søsteren til en av gruvearbeiderne.

Blant dem som også reiser, er Elizabeth Segovia, som fødte en datter kort tid etter gruveulykken. Ariel Ticona ble far til lille Esperanza mens han selv satt fanget nesten 700 meter under bakken. Søndag var barnets mor på vei i bil fra Santiago, med babyen i armene. Det er fjerde gang Esperanza blir med mor til San José i bil.

– Venter ingen store problemer

Alle forberedelser går etter planen. Vi venter ingen store problemer, sa gruveminister Laurence Golborne søndag.

– Vi har foretatt den planlagte sprengningen nederst i redningssjakten, opplyste Golborne. Dette ble gjort for å gjøre større plass der hvor mennene skal gå om bord i redningskapselen som skal heise dem ut, én etter én.

Sprengningen var det gruvearbeiderne selv som foretok etter at det var heist ned sprengstoff til dem.

Redningsmannskapene har nå begynt å metalldekke deler av den 625 meter lange sjakten, opplyste Golborne videre. Han har tidligere sagt at han regner med å starte evakueringen onsdag.

Grundig sjekk

Det bygges nå en ny utsiktsplattform, slik at journalister og pårørende på avstand kan få følge med når mennene kommer ut fra gruva. De vil få anledning til å møte ett eller to familiemedlemmer før de umiddelbart fraktes til et feltsykehus som er satt opp.

Etter en grundig legesjekk som vil ta et par timer, vil de så bli gjenforent med sine familier før de flys til sykehus hvor de vil bli liggende i minst to dager for ytterligere tester.