Ber kronprinsen skaffe hus til flaggermus

Kronprins Haakon oppfordres til å henge opp flaggermuskasser på Skaugum, som et bidrag til å opprettholde og styrke bestanden av flaggermus i området rundt Skaugumsåsen.

 

FAKTA om biologisk mangfold

* Konvensjonen om biologisk mangfold ble vedtatt på FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992.

* Konvensjonens målsetting er tredelt: Redusere tapet av arter, sikre bærekraftig bruk, og sikre rettferdig fordeling av inntektene fra bruk av genetiske ressurser. Den har 193 medlemsland. USA har ikke sluttet seg til konvensjonen.

* Årets toppmøte i konvensjonen holdes i den japanske byen Nagoya fra 18. til 29. oktober.

* Hovedsaken på møtet er en ny, bindende avtale om tilgang til og fordeling av inntektene fra genressurser, den såkalte ABS-protokollen.

* Møtet i Nagoya skal også lage en ny strategiplan for å bremse tapet av naturmangfold. Et sentralt stridspunkt her er hvem som skal betale regningen for økt vern.

* Tidligere målsettinger om å få til en betydelig reduksjon i tapet av biologisk mangfold innen 2010 er ikke nådd. Tvert om foregår artsutryddelsen og tap av biologisk mangfold raskere enn noen gang før i menneskenes historie. (©NTB)

Oppfordringen kommer i et brev fra biolog Jeroen van der Kooij, medlem av Norsk Zoologisk Forenings Flaggermusgruppe og sterkt engasjert i arbeidet med å gjennomføre handlingsplanen for flaggermus i Norge.

Kopi av brevet er sendt til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som ifølge brevskriveren først ble kontaktet om denne saken, og som oppfordret van der Kooij til å skrive til kronprins Haakon, Skaugums eier.

Bakgrunnen for henvendelsen er at Skaugumsåsen ifølge van der Kooij i lang tid har vært «et attraktivt tilholdssted for flaggermus», og at i alt ti av landets tolv registrerte flaggermusarter er observert i området rundt Skaugumsåsen. Ikke noe annet sted i Norge kan vise til «en slik rik flaggermushistorie», skriver van der Kooij.

Han framhever at ett tiltak for å fremme flaggermus i et område, er å henge opp både flaggermuskasser og fuglekasser, som sammen kan bidra til å fremme bestanden av flaggermus. I tillegg argumenterer van der Kooij med at «dine barn ville ha glede av å oppleve både fugler og flaggermus i nærområdet.» (©