Triste tider for engelske pirer

De tjente som eksempler på viktoriatidens store ingeniørkunst og var stedet for promenader og forlystelser i britiske kystbyer. Men nå er mange fornøyelsespirer i ferd med å forgå.

 

Tirsdag var en trist dag for den sørengelske byen Hastings. Da gikk piren ved sandstranden opp i flammer. Piren og paviljongen som var bygget på den, har stått ubrukt og avstengt i flere år, men likevel reagerte mange innbyggere i badebyen med sjokk og sorg over brannen.

Mange håper at stålpilarene som hold piren over bølgene er såpass intakt at bryggen kan bygges opp igjen – og kanskje få en ny storhetstid?

– Denne tragedien har styrket folks støtte for å gi denne høyt skattede piren en framtid, sier Jess Steele i en lokal stiftelse som jobber for å bevare piren, til Daily Mail.

Rock og spillemaskiner

Piren i Hastings ble åpnet i 1872. Her kunne folk på ferie spasere i sin beste stas. På 1960- og 1970-tallet spilte store navn som Rolling Stones og Jimi Hendrix her, men mot slutten av århundret var piren ikke lenger så trendy. I stedet var bygningene på bryggen fylt av spillemaskiner, mens ballsalen ble brukt til skoleball.

En forretningsmann pusset opp bygningene og forsøkte å satse på mer moderne kaféliv og småbutikker på begynnelsen av 2000-tallet, men publikum uteble. Piren ble herjet av storm og lynnedslag og bryggen ble etter hvert sperret av da de lokale myndighetene mente det ikke lenger var trygt å bevege seg der.

Slik speiler piren i Hastings historien til flere lignende byggverk.

Den første masseturismen

Pirene ble bygget i løpet av 1800-tallet da utbyggingen av jernbanenettet ga grunnlag for masseturisme. Nå kunne folk som hadde råd, enkelt komme seg til strendene og småbyene ved kysten.

Men mange steder var havet ikke så lett å få øye på mye av dagen. Ved lavvann var de glitrende blå bølgene altfor langt ute. Derfor ble pirene bygd for å gi de ferierende et glimt av havet. Verdens lengste pir finnes ved Southend-on-Sea i Essex, og bør med sin lengde på 2.158 meter garantere for havutsikten.

Opp gjennom tidene har en rekke pirer blitt ødelagt av storm og branner, eller de har blitt stående og forfalle fordi de har gått av moten. Andre har klart å modernisere seg og kan tilby nye og mer oppdaterte forlystelser.

Slo alarm

The National Piers Society slo likevel alarm i fjor høst. Mens det rundt 1900 var omkring 100 pirer i Storbritannia, var det bare 55 som fortsatt besto i 2009, skrev BBC. Ti av dem ble oppgitt å være i fare for å falle sammen, blant dem Hastings’ stolthet, som denne uken altså ble flammenes rov.

Mens pirene tidligere kunne gi inntekter til eierne, er mange av dem nå rene tapsprosjekter – dog med verneverdi.

– Dette er strukturer som er enormt kostbare å holde ved like, påpekte Colin Dawson, sjef for foreningen for forlystelsesparker, pirer og attraksjoner (BALPPA).

– Den tiden er forbi da folk var villig til å betale bare for å promenere, er jeg redd, sa han til BBC i fjor.