Uklok handling

Thorbjørn Jagland synes å trives i rollen som leder for Nobels Fredspriskomite – og han synes å trives med å tildele fredspriser som skaper mye støy og bråk. Det å tildele Fredsprisen til den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo er helt i Jaglands ånd. Vi sier ikke at vedkommende ikke fortjener en slik pris, men det gjør mange andre også. Denne Fredspris-tildelingen vil utløse enorme reaksjoner i Kina– og for Norge som nasjon er ikke dette noe klokt valg. Men slike hensyn gir jo Jagland blaffen i.

 

Kina er nå inne i en utrolig utvikling – og det skjer også mye når det gjelder friheten til den enkelte borger. Det viktigste er at landet er i ferd med å endre seg fra et underutviklet land – til et velfungerende samfunn som også gir et enormt økonomisk løft for den kinesiske befolkningen. Det at det i et så stort land som Kina kan være delte meninger, er helt klart. Og noe demokrati i vår forstand har man ikke. Vi må likevel ha en viss respekt for den jobben som nå gjøres i Kina.

Mange applaudere helt opplagt Jagland og Nobelkomiteens beslutning. Vi tror at denne beslutningen kan få alvorlige følger i forholdet mellom Kina og Norge. I forbindelse med Expo 2010 i Shanghai har Norge og mange norske bedrifter jobbet veldig sterkt på å få kontakter og kontrakter i Kina. For mange av dem som nå stod klare til å inngå avtaler, kan denne tildelingen bli skjebnesvanger. Den handelsavtalen Norge har jobbet for kan også gå i vasken. Men slike hensyn spiller selvsagt ingen rolle for Jagland.

Vi vet at det ikke er Norge som står for denne Fredsprisen . Det gjør en ”egenrådig” frittstående Nobelkomite – men det vet ikke alle – og slett ikke kineserne. Dette er ny skandalesak som føyer seg inn i rekken av Jaglands dumheter.