Hæhre med storjobb i Kristiansund

Det er en imponerende samling anleggsmaskiner Hæhre Entreprenør har samlet i Kristiansund i forbindelse med utvidelsen av Kristiansund Lufthavn Kvernberget. (Bildegalleri)

Dette er en av de største masseforflytningsjobbene i Norge i dag – 2,5 mill. kubikkmeter stein skal sprenges og flyttes.

Arbeidet startet ved årsskiftet og vil vare i et par år. Nylig var sjefredaktøren på befaring på anleggsområdet sammen med sjefen selv, Albert Kr. Hæhre. Han var vel fornøyd med fremdriften og måten man så langt har løst denne oppgaven på. Det har vært mange utfordringer – bl a med mye løsmasser. Mer enn 200 000 kubikk løsmasser er fjernet så langt. Det har vært noe mer leire enn det man tenkte seg. Det er også laget sedimenteringsanlegg – store dammer er støpt opp for å rense alt avløpsvann som kommer fra flyplassen og som via sedimentanleggene blir ført ut i sjøen i Gløsvågen gjennom en lang rørledning.

Skal man lykkes med en slik stor jobb er vi helt avhengig av gode folk og godt utstyr. På dette anlegget har vi samlet noen av landets største anleggsmaskiner, det være seg bulldozere (den største er på 110 tonn), gravemaskiner og dumpere (de laster 50 tonn), sier han. Skal det bli økonomi i prosjektet er vi helt avhengig av at alle maskiner og medarbeidere fungerer til en hver tid. Det er derfor bygget opp et stort verksted, og det bemannes med de beste folkene. På topp har mer enn 50 mann vært engasjert i dette prosjektet. Folkene som går i en såkalt Nordsjøordning (12 dager på jobb og så fri 9 dager) – er innlosjert i en moderne rigg på plassen. Slik er det på alle større anleggsplasser, men her er det sjelden kort vei til flyplassen. Det er faktisk gangavstand. I tillegg til egne folk har Hæhre også leid inn en del lokale entreprenørbedrifter.

Den sprengnings- og planeringsjobben som Hæhre nå har fått, har en ramme på 160 millioner kroner. Det jobbes nå med å utvide sikkerhetssonene for flyplassen. I tillegg skal det legges opp masse for utvidelse av selve rullebanen. Ferdigstillelsen av rullebanen blir en egen entreprise. Etter utvidelsen får Kvernberget en rullebane på over 2 000 meter.

Les mer om Kvernberget i Byggeindustrien nr. 13.