Gjedrem vil tvinge bankene til å spare hos hverandre

Sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler at han vil innføre tiltak for å tvinge norske banker til å handle mer av hverandre i stedet for å salte pengene ned hos Norges Bank.

I et høringsbrev sendt til aktørene i finansbransjen onsdag tar sentralbanksjefen til orde for å endre bankenes adgang til å sette ubegrensede innskudd hos Norges Bank. Svein Gjedrem vil innføre kvoter på hvor store innskudd hver enkelt bank kan ha til gjeldende styringsrente. Innskudd ut over den fastsatte kvoten vil få lavere rente.

– Det vil legge til rette for en bedre omfordeling av likviditet bankene imellom og mer aktivitet i den mest kortsiktige delen av pengemarkedet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding fra Norges Bank onsdag.

Etter finanskrisen har bankene generelt vært mer skeptiske til å handle med hverandre. Dette har igjen ført til at rentepåslagene bankene har i det norske bankmarkedet har vært høyere enn i andre land.

I stedet for å sette pengene inn i Norges Bank, håper Gjedrem dermed at bankene i stedet skal handle mer med hverandre.

– Slik jeg tolker Norges Bank, vil ikke endringene komme før i andre halvdel av 2011. De vil med andre ord ikke få noen påvirkning på pengemarkedet på kort sikt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.